• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

school_exam_party_494418_l1CURAÇAO – Het Vespucci College biedt Nederlands onderwijs aan. Geslaagde leerlingen ontvangen een Nederlands diploma. In 2007 werd bekend dat het afnemen van Nederlandse examens op Curaçao wettelijk niet is toegestaan. Overleg in de Tweede Kamer vandaag heeft geleid tot het opschuiven van de zaak.

Het Vespucci College telt ongeveer 200 leerlingen. Door het geven van Nederlands onderwijs verloopt de overgang naar een school in Nederland of andersom soepel. Sinds 2001 werkt het Vespucci College samen met het Montessori College in Nijmegen. De leerlingen van het Vespucci ontvingen tot 2007 bij het slagen voor hun eindexamen een diploma van de school in Nijmegen.

Juridische kwestie
Sinds 2007 is de Tweede Kamer op de hoogte van de situatie. De kwaliteit van het onderwijs ligt niet onder vuur, maar alleen de plaats waar de eindexamens afgenomen worden. “Het afnemen van Nederlandse examens op Curaçao is nu juridisch niet mogelijk,” legt Rector Bob Brinkhof uit. “We voelen ons niet aangevallen, het is puur een juridische kwestie en meer niet.”

Tweede Kamer
De school heeft vorige maand een presentatie gegeven aan de Tweede Kamer en wacht nu een vervolgstap van de Kamer af. De Tweede Kamer heeft vandaag wederom gesproken over de situatie, maar heeft de zaak weer uitgesteld. “Voor ons is het nu een kwestie van rustig wachten op de uitkomst van het overleg in de Tweede Kamer,” aldus Brinkhof. 

Komende examens
Normaliter bestonden de eindexamens uit schoolexamens (een aantal toetsen) en een schriftelijk eindexamen. Door het tijdsverschil stond de school vanaf het afnemen van de examens in  Nederland onder quarantaine tot deze hier werden afgenomen. Het komend jaar worden de schoolexamens vervangen door een mondeling. Mocht de Tweede Kamer geen mogelijkheden creëren om Nederlandse examens op Curaçao af te nemen, dan zullen de eindexamens van 2011 op Bonaire worden gehouden. In alle gevallen blijft het zo, dat leerlingen van het Vespucci College een volwaardig Nederlands diploma behalen.

www.versgeperst.com