• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het huidige kabinet zweert bij een nieuwe aanpak. Versgeperst.com stelt de ministers van dit nieuwe kabinet voor. Wat zijn de belangrijkste doelen van de ministers en hoe willen zij de slogan ‘Mas serka di bo’ (dichter bij jou) verwezenlijken? Deze keer is het de beurt aan Norman Girigorie. 

Naam: Norman Gudelio Girigorie
Leeftijd: 60 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd
Ministerpost: Bestuur, Planning en Dienstverlening
Partij: Pueblo Soberano

Politiek is voor mij….
“Iets waar iedere burger aan mee moet doen. Je moet mensen begrijpen en binnen verschillende situaties naar oplossingen zoeken. Als politicus bedrijf je niet alleen politiek, de mensen aan de andere kant van de tafel doen ook met je mee. Daar moet je rekening mee houden. Politiek moet op een hoog niveau gevoerd worden, er moeten geen streken uitgehaald worden om aan de macht te komen door bijvoorbeeld het kabinet in een kwaad daglicht te zetten.”

Wat zijn de drie belangrijkste doelen die u wilt bereiken binnen uw ministerpost?
“Over vijf jaar wil ik een gebalanceerd ambtenarenkorps. In aantallen en capaciteit, zodat ze de juiste dienstverlening kunnen verlenen aan de bevolking. Mijn tweede doel ligt in het verlengde hiervan. De overheid moet geen absolute werkgever zijn. Dat is nu wel het geval. Iedereen wil wel een baan bij de overheid. Maar de dienstverlenende sector moet naar de burger toe. De overheid moet juist banen scheppen in alle sectoren.

Met een verbeterde dienstverlening moet de bevolking meer vertrouwen krijgen in de overheid, zodat het land onafhankelijk kan worden van Nederland. Op dit moment is Curaçao niet klaar voor onafhankelijkheid. Dit komt door de politiek van de laatste twintig jaar. Onafhankelijkheid stond niet op hun programma en ik denk ook niet dat het daar ooit op komt te staan. Als de burgers vertrouwen krijgen in hun regeerders dan weet ik dat het lukt. Het is een kwestie van goed organiseren.”

Mas serka di bo
“Binnen mijn ministerie kan ik vooral dichterbij het volk staan door de dienstverlening te verbeteren. Ik wil onder andere een centraal vergunningsloket realiseren. Dit is een van de speerpunten die ik de komende drie maanden wil realiseren. Hiermee bereik je een betere service voor de bevolking. Op dit moment moet de burger zelf documenten van het ene loket naar het andere loket brengen, dit moet één loket worden.

Daarom moeten we naar een E-government toe. De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het organiseren van papieren binnen mijn ministerie, er zijn overal zoveel losse papieren! Bijvoorbeeld na de ministerraad krijgen we een dikke envelop met papieren. Alles moet geautomatiseerd worden binnen de overheid. Zo kunnen we alles sneller afwikkelen voor de behoeftes van de burger. We zijn hier druk mee bezig. Het digitaal aanvragen van een rijbewijs in de wijk is bijvoorbeeld al rond.”

Business en politiek: gaat dit samen of niet?
“Niet altijd nee. Natuurlijk moet je afstand nemen. Als directeur van een bedrijf moet je aftreden maar dat betekent niet dat je het bedrijf moet opzeggen. Ik ken voorbeelden in de politiek dat iemand na zijn ministerschap met een failliet bedrijf zit. Dat hoeft ook niet te gebeuren. Maar als je bijvoorbeeld importeur bent van appels en er is binnen de overheid een offerte voor appels, moet je als minister niet eens in de verleiding komen om deze offerte te bekijken.”

5 reacties op “Versgeperst.com op bezoek bij: Norman Girigorie”

 1. Komt hier heel integer over. Waarom is hij weg gewerkt?

 2. (Ruperto) Dat is politiek! als je niet akkoord gaat lijkt het alsof je iets te schuilen hebt.
  En wie bedoeld u met “wij”. het meerderheid of zoals u het zelf beschrijft diegenen die het niet mee kon leven met de uitslag van de vorige verkiezingen?

 3. Johan. Je moet Ps stemmers niet verwaren met de bevolkings onderlaag die je voor ogen hebt. PS is over de gehele linie gerepresenteerd van Academici tot de werkman. We wilden terug naar Pen en Papier omdat wij de uitgebrachtte stemmen van de PAR niet vertrouwden Zelfs PAR leden in de Eilandsraad hebben ons ondersteund.

 4. Het zit nog vers in mijn gedachten dat de PS terug wilde gaan om met de pen en papier te stemmen. “en nu E-goverment??”

  Als het zo is mijn best, maar jullie moeten wel consequent blijven.

 5. E-government.. volgens mij zijn het juist veel PS stemmers die geen PC en internet thuis hebben…