• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Curacao HatoCURAÇAO – Ruimtevaart moet de toekomst van Curaçao zeker stellen. Dit zegt Maurice Adriaens, directeur van Curaçao Airport Holding (CAH). Adriaens hoopt dat de Space Experience Curaçao (SXC) ruimtebasis, die gepland staat voor 2014, een soort ‘Disney World for Space’ wordt.

In een interview met Idealize.nl zegt Adriaens dat een groep Amerikaanse investeerders de CAH graag wil helpen om het project op te zetten. De verwachtingen voor de ruimtebasis zijn hoog, vertelt Adriaens. “Kijk bijvoorbeeld naar wat voor potentie Houston toont. Daar zijn al honderden ruimtevluchten gedaan en telkens worden lanceringen weer massaal bezocht. Ruimtevaart kan een groot publiek aantrekken.”

‘Space and Sea Experience’
Volgens Adriaens heeft Curaçao een aantrekkelijke ligging voor de ruimtebasis. Hierdoor heeft het eiland meer te bieden aan toeristen dan andere steden met een ruimtebasis. “Curaçao heeft stranden, een mooie onderwaterwereld en aantrekkelijke buureilanden”, aldus de voormalige minister van Verkeer en Vervoer. Volgens de CAH kan Curaçao haar toeristen zo een ‘Space and Sea experience’ bieden, iets dat in geen enkel ander land te vinden is.

Space Technology faculteit
CAH-adviseur Simon Kloppenburg vertelt in het interview over de mogelijkheden voor Curaçao. “Universiteiten gaan nadenken over het oprichten van een locale faculteit Space Technology. Wellicht komen er high-techbedrijven, ook uit de ecosector, die satellieten willen lanceren en onderzoek willen doen.”

De Curaçaose jeugd
Daarnaast denkt Kloppenburg dat de jeugd zeker gaat profiteren van het project. “Je brengt iets naar de Curaçaose jeugd waar ze alleen maar van kunnen dromen. Als ze voor een schoolproject iets in de ruimte uit willen testen, dan hebben ze de volgende dag al resultaat.”

Steun van KLM
De SXC-basis zal het mogelijk maken om ruimtereizen vanaf luchthaven Hato te maken. De KLM heeft in november aangegven dat ze het project steunen. De luchtvaartmaatschappij wil als eerste ruimtereizen aanbieden aan haar klanten. De passagiers zouden dan op ruim 100 kilometer hoogte 10 minuten lang gewichtloosheid ervaren.

www.versgeperst.com