• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

De Haseth en LindenCURAÇAO – Zonder begeleiding ergens naar toe of computeren. Voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor mensen met een beperking. “Wij hebben iets bedacht waardoor deze mensen wel zelf activiteiten kunnen ondernemen,” vertelt Laura de Haseth, oprichtster van de Laura and Wagner Foundation. 

De Haseth wil graag verandering brengen in het leven van mensen met een beperking. “Veel mensen met een beperking gaan alleen maar van huis naar hun revalidatiecentrum en komen verder nergens,” legt De Haseth uit. “Je ziet ze niet op straat. Ik wil dat deze mensen erop uit kunnen, lekker naar het strand of met een vriend wat doen. Daarom heb ik samen met meneer Linden apparaten ontwikkeld waardoor mensen hun vrijheid behouden.”

Drie apparaten
Meneer Linden is het brein achter het digitale aspect. “Hij heeft de apparaten heel mooi ontwikkeld,” zegt De Haseth. “Het zijn er in totaal drie: twee om het werken met de computer makkelijker te maken en één om te kunnen navigeren, zodat je bijvoorbeeld zelf naar de stad kunt gaan. Bijna iedereen met een beperking kan ze gebruiken. Ook voor oudere mensen zijn ze handig. Mensen met een medische indicatie kunnen de apparaten gratis verkrijgen. Ik kan verder geen details geven, daarvoor moet je naar de fundraising komen.”

Fundraising
Op donderdag 3 december is er een fundraising voor het project. “We kunnen dan eindelijk ons project laten zien, waar we al zolang mee bezig zijn achter de schermen,” vertelt de oprichtster. “Er is nu een blauwdruk van de apparaten, dus ze kunnen gemaakt worden. We houden deze fundraising, omdat er nog geld nodig is. Donderdag wordt er onder andere een veiling gehouden. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld een fiets of sieraden kopen. De opbrengsten daarvan gaan naar het project. Als alles goed gaat, kunnen de apparaten dan in 2011 klaar zijn.”

Eigen ervaring
De oprichtster van de foundation is met het project begonnen door haar eigen ervaring. “Zelf ben ik slechtziend geworden toen ik 28 jaar was en ik weet hoe het is om geïsoleerd te zijn,” vertelt De Haseth. “Je moet alles zelf doen. Toen Linden zag hoe ik te werk ging op mijn computer dacht hij dat het nog veel makkelijker zou kunnen. Met zijn ideeën zijn we toen begonnen met het project. Ik zal zeker de apparaten ook zelf uittesten. Ik ben erg kritisch, dus ik verwacht er veel van!”

www.versgeperst.com