• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SehosCURAÇAO – Medisch directeur van het SEHOS Pieter van den Burg heeft laten weten aan Wereldomroep dat patiënten zelf zorg moeten dragen voor het opruimen van geamputeerde ledematen. Deze nieuwe regeling is sinds september actief. 

Sinds twee jaar is het mortuarium van het SEHOS gesloten. Voorheen werden overleden patiënten en ledematen daarheen gebracht. De directeur van het ziekenhuis meldt aan Wereldomroep dat de kosten voor het opruimen van geamputeerde ledematen jaarlijks meer dan 10.000 gulden bedragen. Omdat het ziekenhuis met financiële problemen kampt, moet elk dubbeltje worden omgedraaid.

Wetgeving
Van den Burg meldt dat het amputeren van een been binnen de wetgeving op een soort scheidslijn zit. Zorgverzekeringen dekken de kosten niet, omdat zij verzekeren tegen ziekte- en schadekosten en niet tegen overlijdens- en begrafenis kosten. Een volledig stoffelijk overschot moet worden begraven, maar of een arm of been ook moet worden begraven is onduidelijk in de Wet op de Lijkbezorging.

Afvalverwerking
Veel ziekenhuizen maken gebruik van de diensten van Selikor, het afvalverwerkingsbedrijf op Curaçao. Het SEHOS doet dit niet, omdat de directie niet overtuigd is van de kwaliteit. Selikor zou gebruik maken van een verbrandingsoven die niet goed werkt en hierdoor blijven er resten botten over. Momenteel overweegt de directie dit besluit. Ook praten zij met het crematorium en de begrafenisondernemers om te kijken of het afval uit het ziekenhuis in grotere hoeveelheden voor een lagere prijs kan worden opgeruimd.

2 reacties op “Opruimen geamputeerde ledematen te duur”

  1. minder of helemaal geen… amputaties door gecertificeerde vaatchirurgen op Curacao in dienst te nemen!

  2. Dump ze in Zee……..