• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dia di Enseñansa (Dag van het Onderwijs) wordt op 1 december voor de 29e keer gevierd. Dit jaar staat de dag in het teken van de geschiedenis van het onderwijs. Twee scholen zullen een nieuwe naam op de desbetreffende dag krijgen. Een derde volgt waarschijnlijk over een aantal maanden.

“Een paar jaar geleden hebben de scholen Nilda Pinto en Amador Nita andere namen gekregen”, zegt minister van Onderwijs, Cultuur en Sport René Rosalia. “Nilda Pinto werd later Ban Bria, terwijl Amador Nita tot Scholen Gemeenschap Parera benoemd werd. Dit was erg jammer omdat Nilda Pinto en Amador Nita grote Curaçaose helden waren. Daarom gaan wij dat weer veranderen. Vanaf 1 december worden de namen Ban Bria Nilda Pinto en Skol Avansa Amador Nita.”

Peter Stuyvesant College
Ook voor het Peter Stuyvesant College (PSC) staat een naamsverandering op de agenda. De school start het proces voor de nieuwe naam en volgens de minister zal dit ongeveer drie maanden duren. Rosalia vertelt dat de leerlingen en leraren van de school betrokken zullen zijn bij het process. Dit zal voor de leerlingen erg leerzaam zijn. “De school reageerde erg positief op het voorstel en zij gaan volledig meewerken aan de naamsverandering”, aldus Rosalia.

Yu di Kòrsou
“Peter Stuyvesant speelt een grote rol in de geschiedenis van ons eiland”, gaat Rosalia verder. “Wij verwaarlozen Peter Stuyvesant niet en wij zullen hem nooit vergeten, maar we kunnen er wel voor kiezen om een ander persoon meer aandacht te geven. Met Dia di Enseñansa willen wij nationale trots opwekken. Het volk moet trots worden op hun land en op hun geschiedenis.” Dia di Enseñansa zal op 1 december tussen 08.00 en 14.30 uur gevierd worden bij Ban Bria op de Schottegatweg Oost.

7 reacties op “Curaçao viert Dia di Enseñansa”

 1. Goede quote van Peter Stuyvesant !! “Nothing is of greater importance than the early instruction of youth.” DAAAAAROM die naamsverandering !!
  de jeugd onderwijzen en opvoeden met gevoel voor waarde van HUN helden , en het is een FEIT dat Peter Stuyvesant GEEN held is van de Yu di Korsou maar van de Nederlandse Nederlander !!
  Zien jullie een Adolf Hitler College in Nederland ?? In New York is er een gedoe om een Moskee te dicht bij Ground zero te bouwen
  En kom niet met smoesjes van… het kost geld, er zijn andere prioriteiten .Dit IS een prioriteit voor opvoeding van onze kinderen..
  daarbij.. mijnkind vond t het wel leuk een gratis spijbeluurtje, want daar ging t om voor 99 % van de kinderen!.

 2. Straks heet Curacao Tula land en is Willemstad Tulastad en alle scholen heten Tula school en de bevolking blijft straatarm en de heren politici blijven zich vergrijpen aan gemeenschapsgelden.. iedereen blij??

 3. Dit zijn namen van scholen. Pas op! Straks gaan ze een stapje verder door de naam van ons (ei)land te veranderen in Schot(te)land! Deze groep, om het maar niet een kabinet te noemen, maakt rare bewegingen.

 4. Yes ! Hoezo grote Nederlander ? De lokale bevolking en negers uit Afrika waren niet meer dan handelswaar.Al die mensen die nu klagen moeten maar gaan lobbyen voor een Adolf Hitler school in Nederland. O ja, maar dat is natuurlijk anders….

 5. Prioriteiten stellen, nagaan wat het belangrijkste is. Dhr. Rosalia is zo te zien erg goed in.
  In plaats dat wij ons bezig gaan houden met de inhoud van het onderwijs en ons gaan richten op het verbeteren van het onderwijs op Curaçao.
  Naamsverandering is belangrijker dan kwaliteitsverandering. Leerkrachten schreeuwen om scholing, de lerarenopleiding vergt ook de nodige aandacht, gedrag van kinderen verdient ook de nodige aandacht.
  Maar tja, dan kan nog effe wachten. Laten we met z’n allen maar eerst gaan investeren in het verwerken van Dhr Rosalia zijn persoonlijke trauma’s.
  Ik heb er echt geen woorden voor. Na Stuyvesant volgt…..

 6. Quote van Stuyvesant: “Nothing is of greater importance than the early instruction of youth.” (http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Stuyvesant), maar ja, het was een Nederlander, dus in de ogen van dhr. Rosalia verkeerd.
  Erg jammer dat zo ook de connectie die Curacao met New York heeft teniet gedaan word…

 7. Ik ben blij te horen dat Amador Nita weer een school naar zich vernoemd krijgt, hij verdient het en het moest eigenlijk nooit SGP worden, maar Peter stuyvesant College een naams verandering? wat een onzin! Die school is een begrip op ons eiland en duizenden mensen zijn trotse PSC-ers geweest of nog steeds, dat wordt nu afgenomen. what is next ? Johan van walbeek?