• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels zet zijn vraagtekens bij het beleid van premier Gerrit Schotte in de zaak van Edsel Gumbs, hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA). “Ik vraag mij af wie de premier heeft geadviseerd in deze zaak”, aldus Wiels in een interview met Paradise FM.

De PS-leider is niet tevreden over de rol die het kabinet heeft gespeeld in deze zaak. “Het kabinet heeft niet geluisterd toen ik ze waarschuwde dat er niet zorgvuldig werd gehandeld.” Volgens Wiels moeten er bij een schorsing bepaalde regels nageleefd worden. “Ambtenaren hebben een rechtspositie en die moet gerespecteerd worden. De redenen moeten gegrond zijn en de persoon moet zeven dagen de tijd krijgen om zich te kunnen verweren.”

Vertrouwensrelatie
“Er is geen vertrouwensrelatie meer met Gumbs”, aldus de politicus. Wiels verwacht dat er nu een poging volgt om Gumbs met gegronde redenen weg te werken bij de Veiligheidsdienst. “Onlangs werd de geschorste directeur de toegang tot zijn werkplek ontzegd. De rechter besloot begin deze week dat deze ontzegging ongegrond was. Het is echter duidelijk dat de overheid geen vertrouwen meer heeft in Gumbs.”

Informatiesupermarkt
De politicus gaat nog een stapje verder met zijn kritiek. Wiels beschuldigt de Veiligheidsdienst van het lekken van informatie. “De Veiligheidsdienst is een informatiesupermarkt geworden. Staatsgeheimen zijn daar niet meer veilig.” Wiels verwacht wel dat het screeningsproces bijna afgerond is. Ministers die niet door de screening komen, moeten volgens Wiels de eer aan zichzelf houden. “Opstappen is dan de enige optie. Anders is de kans groot dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Die schande moet je uit de weg gaan.”

2 reacties op “Wiels uit kritiek op Schotte”

  1. Animositeit binnen partijleden, rechters wier vonnis niet wordt geaccepteerd door de overheid. (dan ben je overigens diep gezonken en is er werkelijk geen sprake meer van een democratie. Ik heb dan ook het gevoel dat sommigen onder ons een dictatuur nastreven).

    Maar ga zo door des te eerder is dit kabinet (van veel intelectueel lichtgewichten) ten einde!

  2. Ja, er wordt dus al duidelijk gezocht naar een schande-bok, ” adviseurs” begin jullie alvast maar in te dekken.