• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het wetsontwerp van Statenvoorzitter Ivar Asjes waarin werknemersbestanden in de toekomst uit minstens 80 procent lokale werknemers moeten bestaan, wordt in januari 2011 gepresenteerd. In oktober diende Asjes dit wetsvoorstel in om de belangen van Yu di Kòrsou te behartigen.

Ivar Asjes liet tegenover het Antilliaans Dagblad weten dat het belangrijk is dat iedereen weet dat dit wetsontwerp gebaseerd is op de huidige situatie op Curaçao. Hij doelt hiermee op de vele brieven die hij van jongeren heeft ontvangen. In deze brieven stellen de jongeren met hbo-diploma in de sociale sector dat ze geen werk kunnen vinden. Asjes meldt dat in sommige situaties de jongeren niet eens een brief krijgen waarin ze worden afgewezen. In vele situaties blijkt dat een kandidaat met andere nationaliteit wel aangenomen wordt.

Eerste opzet
De laatste maanden was er veel onduidelijkheid over wat dan wordt verstaan onder Yu di Kòrsou. Asjes wijst erop dat de omschrijving van een Yu di Kòrsou duidelijk staat omschreven in de toetaling- en uitzettingsregeling. Momenteel is er een eerste opzet gemaakt voor het wetsontwerp. Daar heeft Asjes zijn opmerkingen bij geplaatst en momenteel wordt gewerkt aan het tweede ontwerp. Het ontwerp wordt pas in januari gepresenteerd omdat december in het teken staat van de statenbegroting.

4 reacties op “Wetsontwerp Asjes naar parlement”

 1. Gaat de Isla dan sluiten? daar werken volgens mij vooral Venezolanen.. en het DOC.. die goedkope cubanen moeten dan ook weg!

 2. Als yiu de Corsow ben ik deze nonsens discussie meer dan zat. Dhr.Asjes zal toch eens iets andersw moeten gaan doen. Het blijkt iedere keer weer dat deze man meer volume heeft dan verstand van zaken. Ook deze regering heeft het steeds over beter onderwijs. daar ben ik het volkomen mee eens. In mijn optiek is onderwijs net enkel bedoeld om je verstandelijke vermogens te ontwikkelen maar is vooral vormend. Met andere woorden: Als persoon dien jij je ook te ontwikkelen wat past bij je opleidingsniveau. Het hebben van een Hbo diploma is niet bepalend of je wel of geen werk krijgt. Ik denk als, yiu di Corsow, dat wij ons werkethiek dienen te ontwikkelen. Als voorbeeld noem ik: je verantwoordelijk voelen en ernaar gedragen voor wat je doet, kom op tijd en ga op tijd, je werktijd optimaal benutten, en ik noem niet eens de manier waarop wij dienst verlenen, en zo kan ik maar door gaan. We hebben heel veel talenten maar gedragen ons er niet naar. Onze regeerders geven ook géén voorbeeld. Kijk maar hoe men met elkaar omgaat. Als yiu di Corsow met een goede kijk op de wereld en de ontwikkelingen vind ik dat wij op Curacao de houding hebben van ieder voor zich en God voor z’n allen. Neem een voorbeeld aan de Haitianen of de Chinezen die hun best doen om te werken en aan het werk te blijven. Dus meneer Asjes, zorg maar eerst voor goed onderwijs met de daarbij behorende ontwikkelingselementen en zorgen dat het beklijft. De yiu di Corsow is voor mij iedereen die zijn stinkende best doet om de samenleving op Corsow mee te helpen ontwikkelen en zich verantwoordelijk gedraagt naar hun medemens.

 3. ach ach nu kan ik vertellen dat iedereen met een hbo diploma geen reacties krijgt van bedrijven als je een sollicitatie brief schrijft. zelfs bedrijven die in de media zgn een goed hrm beleid voeren.

  Er is trouwens dan zoveel werk in de sociale sector? volgens mij niet 1 van de grote industrieen hier..

 4. Dit riekt zeer sterk naar discriminatie van buitenlanders. Dat zijn praktijken welke horen bij een bepaald type regime. Daar kom je bij de rechter niet zomaar mee weg.