• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uit het rapport 2010 van de Stichting HIV Monitoring (SHM) blijkt dat onder Nederlandse Antillianen meer HIV-infecties voorkomen dan gemiddeld. De stichting presenteerde het rapport gisteren tijdens de Nederlandse Conferentie over Pathogenese, Preventie en Behandeling van HIV (NCHIV).

Toch zijn Antillianen niet de grootste groep wat betreft het aantal HIV-infecties. Onder Nederlanders met Latijns-Amerikaanse roots ligt het percentage hoger. Eén op de acht HIV-patiënten in Nederland is afkomstig uit het Caribisch gebied of Latijns-Amerika, blijkt uit de factsheet van de stichting. Volgens het SHM gaat het hierbij vooral om mensen uit de Antillen en Suriname.

Homoseksueel
Het hoogste percentage infecties wordt echter geregistreerd onder homoseksuele mannen. Dit jaar werden er in Nederland bijna 1200 nieuwe gevallen van HIV geregistreerd, waarvan 850 onder homoseksuele mannen. Opmerkelijk genoeg blijkt er momenteel dus een stijging in het aantal HIV-infecties te zitten. Directeur van de SHM Frank de Wolf maakt zich zorgen om de nieuwe cijfers. “Ik schrik ervan dat het aantal nieuwe infecties per jaar onder homoseksuele mannen nu hoger is dan bij het begin van de epidemie”, vertelt de directeur.

Preventie
“Vanaf de introductie van het testen op HIV en van goede, succesvolle anti-HIV behandeling, zou je verwachten dat het aantal nieuwe HIV diagnoses gaat dalen. Helaas blijkt dit niet het geval is. Er is nog steeds veel aandacht nodig voor preventie om de alsmaar verdergaande epidemie te kunnen beheersen”, aldus De Wolf.

www.versgeperst.com