CURAÇAO – Een nieuw land, een nieuwe taal? Momenteel is het Nederlands nog de officiële taal voor Curaçao, maar steeds vaker wordt het idee geopperd om het Papiaments als officiële landstaal in te voeren. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg wat de Curaçaoënaars hiervan denken.
“Het lijkt me verstandiger voor Curaçao als we toch het Nederlands als officiële taal houden”, meent de 23-jarige Sherita Houwers. “Het Papiaments is een mooie taal en ik vind ook dat iedereen die hier woont, het Papiaments moet beheersen. Toch denk ik dat het Nederlands simpelweg ‘handiger’ is. Je kunt daarmee in meerdere landen terecht en zeker voor Curaçaose studenten is het makkelijk. Als zij een extra uitdaging zoeken, kunnen zij eenvoudig bij Nederlandse hogescholen en universiteiten terecht.
Ontwikkeling
Ook de 25-jarige studente Zorayda Bakker is het hiermee eens. “Er moet juist meer aandacht voor het Nederlands komen. Dat is beter voor de ontwikkeling van het land. Als wij het Nederlands opgeven verstaan wij straks niemand meer en niemand zal ons nog verstaan. Waar kun je tegenwoordig nou met Papiaments terecht? Nergens!”
Oudere generatie
Opvallend genoeg blijkt de oudere generatie er toch anders over te denken dan de jeugd. Veel ouderen wijzen op het belang van het Papiaments als cultureel erfgoed. “Bij een autonoom land hoort een eigen taal vind ik”, vertelt de 43-jarige Rinat Arosa. “Het Papiaments is een mooie taal een ook nog eens echt uniek. Het hoort bij onze cultuur en het is belangrijk voor ons om deze taal in stand te houden. Nederlands als officiële taal is misschien makkelijk, maar onze cultuur en historie zijn ook veel waard.”
Voertaal
De 46-jarige Melany Grosot sluit zich hierbij aan.“Het Nederlands heeft zo zijn voordelen, maar het Papiaments is ónze taal. Het moet niet zo zijn, dat omdat hier een hoop Nederlanders wonen, we het Nederlands als officiële taal aanhouden. Als de officiële taal Papiaments wordt, moeten de Nederlanders zich aanpassen en de taal leren. Eigenlijk zouden ze dat nu ook al moeten doen, want het Papiaments is hier wel gewoon de voertaal.”
Kansen
De 27-jarige Jozef Steña snapt beide kanten van het verhaal. “Ik vind dat het Nederlands de officiële taal moet blijven, maar het Papiaments moet wel de voertaal blijven. De taal hoort bij ons land en onze cultuur, dat mag niet verloren gaan. We moeten ons echter wel realiseren dat het zeker voor de jeugd beter is om het Nederlands goed te beheersen. Curaçaose jongeren die goed Nederlands en/of Engels spreken, hebben gewoon meer kansen. Ze kunnen makkelijker over de grens studeren, wonen en werken. Wie alleen Papiaments spreekt, heeft simpelweg minder kansen…”
Engles moet the voer taal worden en blijven….Engels Papiaments and dutch …last but not least !!
Luister….Mr Roos net als Curacao is ook NL afhankelijk van het buitenland…Nedelands is passe! Het is tijd om geen meeloper te zijn maar om te leiden.NL is maar een meeloper dus je moet mee met de grote jongens en geen luchtkasteel volgen !!
Met de mening van de 27-jarige Jozef Steña ben ik het gewoon helemaal eens.
Wat mij zwaar tegen valt is dat ik ervaar dat de keus zou moeten zijn, Papiaments of Nederlands. Dat is een absurde keus volgens mij. Papiaments is gewoon een realiteit en ik zie dat gewoon als een rijke cultuur taal. Zo is het en niet anders. Echter in de praktijk is, er ook een andere realiteit en dat is dat diegen die alleen papiaments spreken of daar alleen goed mee uit de weg kunnen, gewoon een zwaar nadeel hebben. Buiten Curacao komene ze nergens terecht, geen handel, niet studeren en beduidend minder toekomst perspertiek. Dat is gewoon een reraliteit. Nederlands is ook geen wereld taal maar heeft nou eenmaal een aantal zeer praktische voordelen in de zin je kunt gemakkelijk meedoen aan hogere onderwijs en dus succesvoller in de wereld zijn. Curacao is gewoon klein en is zwaar afhankelijk van het buitenland en daar wordt nu eenmaal een andere taal gesproken als papiaments. Als kinderen op school moeten afhaken alleen omdat papiaments niet hun moerstaal is, dan zijn we gewoon alleen maar gefrusteerd bezig met het jagen op een politiek doel en we zijn niet bezig met de toekomst van onze kinderen.
Dat Nederlands geen wereld taal is is ook een realiteit. Die opleidingen in Nederland die bedoeld zijn om internationaal aan de bak te komen, bv business opleidingen, zijn daarom gewoon in het engels. Dat noem ik nou het erkennen van de werkelijke realiteit.
Ik zou Curacao wensen ook deze realistisch aanpak te kunnen realizeren.