• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De climax van de marine-oefening Deux Tricolores vond donderdagmorgen in alle vroegte plaats. Versgeperst.com maakte de oefening van dichtbij mee op het marineschip Hare Majesteit de Pelikaan en de lagune Awi di Oostpunt.

De oefening stond in het teken van de samenwerking tussen de Franse, Nederlandse en Amerikaanse troepen. Deze nationaliteiten zijn werkzaam in het Caribische gebied en leren elkaar op deze manier beter kennen. Ruim 450 man nam deel aan de oefening. Naast de Fransen, Nederlanders en Amerikanen deden ook leden van de Arubaanse en Curaçaose militie mee.

Eiland Sambo
De militairen kregen te maken met toenemende piraterij op het fictieve eiland ‘Sambo’. De piraterij vormt een gevaar voor de scheepvaart en het toerisme. Op Sambo is een regering aan de macht die geen tegenstand biedt tegen de groei van een gewelddadige militie die voornamelijk vissersboten en transportschepen kaapt. Daarom heeft de VN besloten om een ‘Crisis Response Operation’ in te stellen, bestaande uit Nederlandse, Franse en Amerikaanse eenheden onder leiding van Nederland. Aan de mariniers de taak om het eiland te ontdoen van het terrorisme dat de piraten met zich meebrengen.

Aanval
Tijdens de eindaanval namen de Nederlandse mariniers, gezamenlijk met de Franse en Amerikaanse mariniers, het vijandelijke kamp over. De vijanden werden gespeeld door eenheden van de Koninklijke Landmacht, die op hun beurt oefenden met een kamp opzetten. Ook werd er één ‘high value target’ gevangengenomen, oftwel een leider uit het vijandelijke kamp. Het was een overwinning in een fictieve wereld. De troepen trokken zich na de overname terug met Boston Whalers bootjes en de PUMA transporthelikopter van de Franse Luchtmacht. Land, water en luchtmilitairen hielpen elkaar een handje in deze oefening. Bekijk hieronder een videoverslag en fotoreportage van Deux Tricolores.

Muziek van Richard Leidel



www.versgeperst.com