• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Wat gaat er gebeuren met de oude rioleringen en wat zijn de gevolgen als er nog eens een storm als Tomas langskomt op ons eiland?

Tropische storm Tomas bezorgde ons maandag 1 november veel nattigheid. Straten veranderden in een mum van tijd in kolkende rivieren, doordat de verouderde rioleringen en rooien langs de kant van de weg het water niet meer konden verwerken. Het oude en slechte rioolsysteem net als de afwatering langs de weg blijft ons achtervolgen op dagen zoals de afgelopen weken. Wat is de minister van Infrastructuur, Charles Cooper, van plan om hier aan te doen? Hoe wordt de situatie de volgende keer als er nu niks verandert? Nu zijn er helaas twee levens te betreuren, maar moeten we de volgende keer een nog grotere ramp vrezen?

Investering zinloos
Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat er in de toekomst steeds minder geld wordt vrijgemaakt voor onderhoud van de riolering. Eerst was er een budget van 6 miljoen gulden per jaar, nu is er nog maar 1,7 miljoen beschikbaar. Is dit wel voldoende? Charles Cooper minister van Infrastructuur liet twee dagen na de ramp weten dat het geen zin heeft om meer geld te investeren in de riolering. “Normaal gesproken valt er 525 mm regen in een jaar en maandagavond is er in 6 uur tijd 265 mm regen gevallen. Dit is de helft van wat er in een jaar valt. We kunnen wel heel veel geld steken in het verbeteren van de riolering maar die kan deze heftige regenval toch niet aan. Er is geen systeem op de wereld die deze hoeveelheid water aan had gekund,” aldus de minster van Infrastructuur.

Evaluatie
Dienst Openbare Werken (DOW) heeft een evaluatie gemaakt van de wijken die het ergst zijn getroffen. Cooper heeft laten weten dat het hierbij gaat om de wijken Muizenberg en Kwartier. Deze worden op korte termijn schoongemaakt en eventueel verbeterd. Of het probleem hiermee verholpen is, moeten we nog maar afwachten tot een volgende storm voorbijkomt. 
 

www.versgeperst.com