• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Vijf Curaçaose gebieden benoemd tot ‘Important Bird Areas’CURAÇAO – Het gaat niet goed met de Caribische vogels. Daarom heeft natuurbeschermingsorganisatie Carmabi samen met regionale deskundigen een lijst opgesteld van ‘Important Bird Areas’. Deze gebieden zijn aangewezen basis van internationale criteria en lokaal onderzoek.

Dat heeft Carmabi gisteren bekendgemaakt. De natuurorganisatie heeft deze gegevens gebaseerd op het boekwerk ‘Important Bird Areas of the Caribbean: key sites of conversation’ van de Engelse organisatie BirdLife International. Carmabi heeft voor de Cariben in totaal 283 streken aangewezen als IBA. Voor Curaçao zijn er vijf gebieden die dit keurmerk hebben verdiend: het Christoffelgebied, Jan Thiel, Klein Curaçao, Malpais en de Dam van Muizenberg.  
 
’43 procent niet beschermd’
Het Caribische netwerk van belangrijke vogelgebieden kampt met verschillende bedreigingen, onder meer het feit dat 43 procent hiervan geheel niet beschermd is. Van de 770 Caribische vogelsoorten zijn er 148 die uitsluitend voorkomen in het Caribische gebied, waarvan er 105 uitsluitend op één eiland voorkomen. Voor deze vogels bestaat nog slechts tien procent van de habitat waarvan zij afhankelijk zijn. Dit heeft tot gevolg dat 54 van de 148 ‘Caribische vogels’ mondiaal worden bedreigd, waarvan twaalf soorten zelfs ernstig.

Infrastructuur en personeel
Het is de bedoeling dat deze gebieden beschikken over onder meer een goede infrastructuur en goed personeel. Alleen op die manier kan er volgens David Wege van BirdLife International daadwerkelijk  gestalte worden gegeven aan de vogelbescherming. 

www.versgeperst.com