• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ondanks de vergaande plannen voor een nieuw ziekenhuis in 2015, lijkt er voorlopig toch geen nieuw hospitaal te komen. Het bestuur van de Fundashon Hospital Nobo (FHN) maakt in een brief aan de nieuwe regering bekend zichzelf op te heffen. Het bestuur is teleurgesteld in de lakse houding van de regering.

Een jaar geleden werd de stichting FHN opgericht met de opdracht om de bouw voor een nieuw ziekenhuis voor te bereiden en te begeleiden, naar het model van het bekroonde Deventer Ziekenhuis. Met behulp van deskundigen is een plan op touw gezet om het nieuwe ziekenhuis in 2015 te verwezenlijken. Dit gebeurde echter onder het toeziend oog van de vorige regering. Daarom zijn de plannen voor het nieuwe ziekenhuis op 11 oktober, de eerste werkdag van de nieuwe regering, direct aan premier Schotte gepresenteerd.

Evaluatie
Met de premier en met de nieuwe minister van Financiën George Jamaloodin is tijdens een vergadering de afspraak gemaakt dat de plannen en de financiering binnen twee weken tijd geëvalueerd zouden worden. Inmiddels heeft de stichting, nu ruim een maand verder, nog altijd geen reactie van de regering ontvangen. Enkele ministers deden ondertussen wel negatieve uitspraken over de plannen voor het ziekenhuis in de media. Zo zouden de kosten voor het ziekenhuis te hoog zijn en het huidige plan voor het hospitaal zou onuitvoerbaar zijn.

Ontslagbrief
Na het horen van deze uitspraken hebben de bestuursleden van de FHN hun ontslag middels een brief ingediend bij de regering. De regering kreeg daarbij wederom twee weken de tijd voor het aanstellen van een nieuw bestuur voor de stichting. Op 1 november verzocht minister Constancia de FHN om de regering tot 3 november de tijd te geven voor het antwoord op deze brief, maar wederom haalde de regering de deadline niet. Met het oog op de impact die tropische storm Tomas heeft gehad, besloot de FHN de regering nog enkele dagen de tijd te geven, maar tot op heden is er nog geen antwoord op de ontslagbrief.

Een gemiste kans
De stichting besloot daarom vandaag zelf de FHN op te heffen. “De stichting respecteert elke beslissing van de regering in deze materie”, laat de FHN in een persbericht weten. “Het moet het bestuur van het hart dat er onvoldoende oog is voor de belangen van de patiënten. Opnieuw uitstel van de bouw van een adequaat ziekenhuis zal betekenen dat er voorlopig nog meer mensen voor behandeling naar het buitenland moeten worden gestuurd of dat ze hier vroegtijdig moeten sterven. Nu dit plan van tafel is, zal elk ander plan er niet meer voor kunnen zorgen om per 2015 een nieuw ziekenhuis van hetzelfde hoogstaande kaliber klaar te hebben. Het afblazen van dit project is zonder meer een gemiste kans.”

5 reacties op “Voorlopig toch geen nieuw ziekenhuis”

  1. Jammer ku nos mandatario no por pensa den grandi. Si a skohe pa esun di FHN anto Korsou lo por a kubri henter e aire di caribe ku su specialidad den kwido medico, si a traha konhuntamente ku specialistanan Hullandes. The magic of thinking big. E ora ku ey embes di ku nos hendenan tabata bai den exterior pa kwido medico, hendenan djafo lo por a bin nos isla pa kwido medico, asina lanta Korsou su nomber atrobe manera e tempunan ay. Maar ja e hendenan aki no ta sabi pa pensa mas aleu,

  2. Korsou ta wordu goberna door di un set di Bestia den Gobiernu manera e titulo di e komedia ta bisa. Set di buriku bestia den gobiernu. Hopi tristu shon nan. Nos ta goberna manera hopi cangrew den bari blo buska moda di pusha otro manda manda mas abou den lodo.

  3. Het volk en personeel van het ziekenhuis verdienen een nieuw ziekenhuis, Het personeel werkt zo hard en is erg betrokken bij de patiënten. Het is een schande. Zo is inderdaad het oncologisch centrum er ook nooit gekomen, Ook iets waar het volk recht op heeft. Het is een schande, Een schande. Zo dom.

  4. Mevrouw Constancia zal het wel allemaal wel weer niet snappen.. net toen het Wilhelmina Fonds het Oncologisch centrum op Curacao wilde beginnen en mw constancia dit tegenhield want ze snapte het niet.. Het is gewoon een misdaad jegens het volk om zo iemand op deze positie te zetten!

  5. Jammer. Een nieuw ziekenhuis is hard nodig….