CURAÇAO – Gisteren was het ‘Wereld Diabetesdag’. Hoewel het aantal diabetespatiënten op Curaçao groeit, is er nog altijd geen gestructureerde aanpak voor de ziekte bedacht. De meest recente onderzoeksresultaten naar het aantal geregistreerde gevallen van suikerziekte, stammen uit de jaren 1993 en 1994.
De Wereldomroep dook in de cijfers van onder meer de GGD. Destijds bleek uit onderzoek dat op Curaçao zo’n 5,6 procent van de bevolking boven de 18 jaar diabeet zou zijn. De GGD vermoedde echter toen al dat de onderzoeksresultaten niet representatief zouden zijn, omdat het suikergehalte niet door de GGD zelf gemeten werd. Een kleinere steekproef waarbij de GGD zelf het bloedsuiker mat, wees uit dat ruim 10 procent van de Curaçaose bevolking aan diabetes lijdt. Dit zou neerkomen op ongeveer 15.000 mensen.
Vruchtbare bodem
De verwachting is dat sindsdien het aantal diabetespatiënten alleen maar is toegenomen. Wegens de vergrijzing van het eiland is het een logisch gevolg dat er een toename van diabetes type II wordt geregistreerd. Bovendien wordt er een toename in het aantal amputaties wegens te laat behandelde wonden op het eiland geregistreerd, een typisch kernmerk van de ziekte. Daarnaast zorgen overgewicht en een slechte levensstijl voor een massale toename in het aantal diabetici. Slechte voeding, te weinig beweging en overgewicht vormen een vruchtbare bodem voor suikerziekte.
Diabetesvereniging Sokudi
De GGD schat het aantal diabetici op Curaçao inmiddels tussen de 20.000 en 30.000. Dat aantal zou betekenen dat tussen de 14 en 21 procent van de Curaçaose bevolking momenteel aan de ziekte lijdt. Toch wordt er nog steeds te weinig ondernomen om de ziekte te voorkomen en daar is ook diabetesvereniging Sokudi zich van bewust. Sokudi werkt daarom hard aan meer bewustwording binnen de maatschappij en helpt daarnaast mensen met het verbeteren van hun levensstijl. “Om een verdere toename van de ziekte te voorkomen, moeten we nu actie ondernemen”, aldus de vereniging. “We hebben een verandering van mentaliteit en levensstijl nodig als we onszelf willen beschermen tegen diabetes.”
Ter vergelijking
Om de ernst van de situatie nog duidelijker te maken, brengt Versgeperst.com een aantal cijfers van de Diabetes Vereniging Nederland. In Nederland lijden naar schatting zo’n miljoen mensen aan diabetes. Het geregistreerde aantal patiënten staat daar vastgesteld op 740.000, het aantal ongeregistreerde patiënten op 250.000. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schat dat het aantal diabetespatiënten in 2025 op 1,3 miljoen ligt. Dit zou betekenen dat tegen die tijd zo’n 8 procent van de bevolking aan de ziekte zou lijden. Tevens wordt ook in Nederland geregistreerd dat het aantal diabetespatiënten onder Antillianen en Surinamers gemiddeld hoger ligt dan onder de Nederlanders. Van alle Antilliaanse en Surinaamse mannen en vrouwen boven de 50 jaar, heeft gemiddeld 30 procent diabetes. Onder de groep 60-plussers is dit zelfs 40 procent.