• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ons eiland is weer in de race voor een extra plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast het historische deel van Willemstad dat nu al op de lijst staat, is nu ook het Plantagesysteem West Curaçao voorgedragen als kanshebber voor een plekje op de prestigieuze lijst.

In totaal zijn er negen gebouwen en plekken binnen het Nederlandse Koninkrijk voorgedragen. Dit gebeurde op advies van de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed. De kanshebbers zijn het Bonaire Marine Park, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Maatschappij van Weldadigheid, Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, Sanatorium Zonnestraal, het Teylers Museum, de Van Nellefabriek en het Plantagesysteem West Curaçao.

Cultureel en historisch
Wat het Curaçaose Plantagesysteem zo bijzonder maakt, staat in klare taal in het adviesrapport van de commissie. Vooral aan de culturele en historische achtergrond van het systeem wordt veel waarde gehecht. “Het Plantagesysteem op Curaçao is een cultuurlandschap dat een beeld geeft van de Caribische slavernijplantages in de periode tussen de 17e en de vroege 20e eeuw”, valt te lezen in het rapport. “Elke plantage bestaat uit een plantagehuis (landhuis), met bijbehorende gronden, verschillende overblijfselen van verblijfsplaatsen van slaven, archeologische vindplaatsen en gedenkplaatsen. Anders dan bij veel andere plantages op Curaçao, zijn deze plantages niet naderhand bebouwd.”

Afvallers
In totaal ontving de commissie 47 aanvragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. De commissie koos daaruit de 9 meest bijzondere aanvragen, van uitzonderlijke en universele waarde. Hierdoor moesten enkele andere grote kanshebbers afvallen, zoals de Afsluitdijk, het Binnenhof, de Bollenstreek en de Friese Elfsteden. Het advies van de commissie is gisteren aangeboden aan de Nederlandse staatsecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra.

www.versgeperst.com