• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kabinet Schotte wil meer aandacht voor groene energie. Ook wil het kabinet dat er een einde komt aan het monopolie van energiebedrijf Aqualectra voor de productie van elektriciteit. Gisteren was er een presentatie over een nieuw energiebeleid voor de jaren 2011 tot en met 2015.

Schotte wil eind december definitief een nieuw besluit nemen over het in te voeren nieuwe energiebeleid. Hij wil dat er een einde komt aan het monopolie van Aqualectra. Het bedrijf houdt wel het monopolie voor het distribueren van water. Andere bedrijven krijgen nu ook de kans op de energiemarkt, zoals NuCapital dat via de windmolenparken op Tera Kòrá en Playa Canoa stroom gaat produceren.

Lagere kosten
De minister-president hoopt hiermee de kosten voor water en elektra te verlagen. Op Curaçao zijn de kosten in vergelijking met Aruba en Barbados veel hoger. Huishoudens die met het pre-paid systeem werken (Pagatino) betalen een hoger tarief per kilowattuur dan personen die aan het eind van de maand een rekening krijgen.

Energiezuinig
Onderdeel van het nieuwe beleid is ook dat het gedrag van de consument ook moet veranderen. Deze moet zich bewust worden van de mogelijkheid tot aanschaf van energiezuinige apparaten. Schotte liet hierbij weten dat de minister van Financiën George Jamaloodin gaat kijken in hoeverre deze apparaten vrij van invoerrechten geïmporteerd kunnen worden.

9 reacties op “Geen monopolie meer voor Aqualectra”

 1. Goed nieuws indeed.
  Jammer alleen dat NuCapital windmolens plaatst in een officieel natuurgebied en dat alle bezwaren genegeerd worden (wat ook illegaal is overigens).
  einde van monopolie betekend helaas dus geen einde van corruptie en milieuvernieling helaas

 2. Eindelijk! hopelijk ook subsidie voor mensen die zonnepanelen willen plaatsen, etc. Aan Churandi: er zijn net 2 bedrijven in opkomst (tres en nog iets) die telefoon met internet en televisie gaan aanbieden, dus uts & tds krijgen al concurrentie.

 3. Dit zijn structurele oplossingen als in de gaten gehouden word dat de concurentie geen prijs afspraken gaat maken, zoals de banken op dit eiland, want dan komen we nog niet veel verder.

 4. Wat hier geldt = “Zand in de ogen strooien”. Aqualectra had en heeft tot nu toe NOOIT het alleenrecht om electra & water te produceren. MIddels voorwaarden van een inmiddels beëindigde financiering had Aqual. tijdelijk het “alleenrecht” t.a.v.de distributie v. water & elektr.

 5. Goede ontwikkeling, hopelijk wordt het voor particulieren ook een stuk aantrekkelijker om zonnepanelen te installeren in dit land van zon en wind!

 6. Eindelijk! Weg met dat gezeur en torenhoge rekeningen van Aqualectra!

 7. Its about freaking time.

 8. Wat een groot nieuws. Kan dit ook voor UTS en TDS geregeld worden.????

 9. Great news!