• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Naast een regeerakkoord werd begin deze week ook een gedragscode ondertekend door de coalitiepartijen. In deze code staan de normen en waarden van de politici beschreven. Het regeerakkoord is nog niet ontvangen bij de Staten waardoor er vragen zijn ontstaan bij de Statenleden.

In de gedragscode staat dat politici zich waardig moeten gedragen en de mening van een ander moeten respecteren. Daarbij moeten ze verantwoordelijkheid dragen voor hun acties. De belofte is om het volk nederig te dienen, waarbij eenheid en solidariteit bevorderd worden. De leiders beloven regelmatig overleg te voeren met elkaar over meningsverschillen en om de continuïteit te garanderen.

Regeerakkoord
Plannen uit het regeerakkoord zijn het vaststellen van Papiaments als de officiële taal van Curaçao, een grotere rol van het eiland in het buitenlands regionaal beleid van het Koninkrijk, het verbeteren van de dienstverlening van de overheid en het verlagen van accijns op benzine. Het akkoord dat maandag getekend werd, was gisterochtend nog steeds niet naar de Staten verstuurd. Anthony Godett, een van de Statenleden, vraagt zich af hoe dit komt. Hij meldt dat het akkoord naar allerlei media gestuurd is, maar dat de volksvertegenwoordigers zelf nog niks hebben ontvangen.

Beleid van ministers
De PAR heeft via haar fractievoorzitter in de Staten Pedro Atacho laten weten dat de partij helemaal niet zit te wachten op een regeerakkoord. De gele partij ziet daarentegen liever een regeerprogramma met het beleid van elke minister van het kabinet verschijnen. Volgens de PAR is het moeilijk om zonder regeerprogramma en met alleen een politiek akkoord de begroting van 2011 te behandelen. De berekening moet namelijk gemaakt worden op basis van een regeerprogramma en niet op basis van een politiek akkoord, aldus Atacho. De PAR wil dan ook zo snel mogelijk het regeerprogramma met de begroting van 2011 ontvangen.

www.versgeperst.com