• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Diverse banken op het eiland komen in actie om slachtoffers van tropische storm Tomas een helpende hand te bieden. De Girobank biedt slachtoffers een speciale ‘zachte lening’ aan. De MCB wil met lokale ondernemers een speciale regeling treffen.

Slachtoffers kunnen bij de Girobank een lening aanvragen tegenover een speciaal rentetarief van 4,5 procent. De lening heeft een maximale duur van vijf jaar. De speciale aanbieding geldt voor leningen tot 15.000 gulden. Normaal gesproken geldt bij dit soort leningen een rentetarief van 9 procent.

Eisen
De campagne voor de slachtoffers van de storm duurt precies twee weken. De Girobank verzekert dat alle aanvragen zo spoedig mogelijk behandeld worden. Aanvragers van een lening moeten in ieder geval beschikken over een werkgeversverklaring, de drie meest recente salarisstrookjes en een bewijs van storting van pensioen of salaris bij de Girobank.

MCB
Niet alleen de Girobank komt in actie voor de slachtoffers van Tomas. Ook de MCB draagt een steentje bij aan de wederopbouw van ons eiland. De bank richt zich specifiek op ondernemers die zijn getroffen door de storm. Via advertenties in lokale media roept de bank bedrijven met schade op om contact op te nemen met de bank om zo een speciale regeling te treffen.

3 reacties op “Banken in actie voor slachtoffers Tomas”

 1. Dank voor je uitleg Paul, zo worden mensen weer door die financiele struikrovers genaaid!

 2. Maar hoe zit dat dan, Paul? Fijn dat je ‘t vraagt:

  Banken (maar ook auto dealers) willen je graag binnenlokken met een zo laag mogelijke rente. Daarom adverteren zij het liefst met de zg. ‘add-on’ rente, die altijd een stuk lager lijkr dan de normale jaarlijkse rente (die wordt ‘APR’ genoemd: Annual Percentage Rate).

  De APR geeft je het meeste inzicht in de kosten van een lening: Stel je voor dat je duizend gulden leent voor de duur van een jaar en de bank vraagt daar honderd gulden voor. Dan is de APR 1000 / 100 = 10%

  In de advertentie van de Giro in het Antilliaans Dagblad wordt gelukkig ook de APR* genoemd: 8,68%

  Laten we eens Naf 15.000,- gulden lenen bij de Giro met een looptijd van 5 jaar (60 maanden):
  Als je dacht dat de rente 4,5% per jaar (dus 4,5% APR) is, dan verwacht je zo’n Naf 280 per maand te moeten aflossen. Helaas, de maandelijkse aflossing is zo’n Naf 310
  Dat is maandelijkse 30 gulden meer dan je dacht! Ofwel Naf 1800,- meer over de hele looptijd van deze lening. Kan je een retourtje Miami voor kopen en nog wat zakgeld overhouden voor een weekendje shoppen.

  Hoe bereken je dan de maandelijkse aflossing als je alleen de ‘add-on’ rente weet? Wat is dan een ‘add-on’ rente? Dat is de rente die je jaarlijks betaalt, maar elk jaar over het hele geleende bedrag.

  In dit geval is dat: Naf 15.000,- * 4,5% = Naf 675
  De looptijd is 5 jaar, dus de totaal betaalde rente is 5 * Naf 675 = Naf 3375
  Het totaal af te lossen bedrag wordt dan: Naf 15.000 + Naf 3375 = Naf 18.375,-
  Het aflosbedrag per maand: Naf 18375 / 60 maanden = Naf 306,25**

  Volgens de GiroBank advertentie is hun ‘normale’ percentage 9%. Dat is een APR van bijna 16%

  * vaak wordt de APR in een advertentie in hele kleine letters vermeld. De GiroBank doet dat gelukkig niet en plaatst de APR direct naast en net zo groot als de add-on rente.

  ** dit bedrag kan in werkelijkheid zomaar groter zijn, omdat er bijvoorbeeld ‘bank kosten’ in rekening gebracht worden…

 3. Giro’s rente is geen 4.5 procent, maar 8.68% !