• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederlandse mariniers op ons eiland moeten actiever deelnemen aan de Curaçaose samenleving, meent luitenant-kolonel der mariniers Dick Bosch. De luitenant-kolonel wil dat de mariniers verplicht Papiaments leren en meer kennis vergaren over de cultuur, gewoontes en geschiedenis.

Bosch vindt het kwalijk dat de Nederlandse mariniers op Curaçao momenteel zo gescheiden leven van de lokale bevolking. Het zou voor zowel de mariniers als de lokale bevolking beter zijn als beide partijen meer zouden samenwerken. Ook met leuke activiteiten zoals feestjes en carnaval moeten de mariniers zich meer mengen met de Curaçaoënaars, aldus de luitenant-kolonel der mariniers.

12 reacties op “Nederlandse mariniers moeten inburgeren”

 1. Jammer dat mensen als Femke alle militairen over een kam scheren. Het merendeel van de militairen komt nooit of zeer weinig bij Wilhelminaplein of Mambo, heeft geen tattoes en grote bek, maar is gewoon een man of vrouw met gezinnetje. Ze zijn 2, 3, 4 jaar te gast op Curacao en werken binnen een bedrijf waar alleen maar Nederlands wordt gesproken en de Antilliaanse collega’s ook uitstekend Nederlands spreken. Als je papiamentu wilt leren, dan kun je dat alleen oefenen als je een keer aan de snek komt of in de supermarkt en schakelt de dame achter de kassa direct over naar Nederlands omdat je het papiamentu nog nauwelijks beheerst. Mijn Antilliaanse vrienden spreken ook prima Nederlands en vinden het ook makkelijker om Nederlands met mij te praten.

 2. Redriser bedankt voor deze wat meer genuanceerde reactie. Komt een stuk menselijker over.

 3. @ Sonja. Inburgeren en aanpassen is prima, ben ik ook voor. Waar het om gaat is dat deze meneer militair hier geplaatst over een kam scheert en vervolgens via de media wat losse flodders afschiet. Als deze meneer is wie hij beweert dat ie is, een Luitenant-Kolonel bij het Korps Mariniers, dan moet deze man zijn ideeen binnen de organisatie kenbaar maken, bijv. middels een nota aan de hogere legerleiding. Er is dus geen reden voor deze meneer om de media op te zoeken. Wat bereik je ermee?

 4. Snap alleen niet dat deze meneer van de Mariniers niet weet dat de Mariniers al een tijdje niet meer op Curacao zitten! Er zitten nu militairen van de Landmacht op Curacao en Mariniers maken deel uit van de Marine.

  Dus of deze meneer is een grappenmaker of hij weet niet waar hij het over heeft.

 5. Dit gaat absolut niet op voor iedereen… De meesten in mijn omgeving wonen juist particulier dus niet in een beschermde marine wijk, gaan vanaf het moment dat de container uitgepakt is braaf elke week naar papiaments les en proberen zich op elke mogelijke manier aan te passen…

  Niet iedereen over 1 kam scheren jongens, da’s namelijk ook lekker Hollands…. 😉 Ken er eerijk gezegd maar weinig die zich gedragen zoals jullie vertellen….. Vind t best jammer dat die paar rotte appeltjes het zo verzieken voor de rest…

  Ow enne…. Ff voor de duidelijkheid mensen…. Je spreekt hier van militairen! ‘Mariniers’ is een kleine club binnen de marine. Zoals de M.E. binnen de politie zeg maar…. De rest van de marine is militair en zeker geen marinier…….

  Groetjes, Danielle

 6. Wat een respect om iemand direct een nietszeggend mannetje te noemen. Meneer Bosch geeft aan dat een korte broek niet altijd wordt gewaardeerd op het eiland. Verder raadt hij iedereen aan die voor 3 jaar is uitgezonden best wel wat moeite mag doen om papiaments te leren. Lijkt me niets mis mee.

 7. Inburgeren moet van 2 kanten komen en de yu di korsou is vrij racistisch jegens andere buitenlanders. Ze kijken neer op latinos en mensen van het Caribbische gebied.
  Sorry maar hoe kan je gaan integreren als de yu di korsou je de hele dag vies aankijkt? de ydk blijft juist bij elkaar kroppen terwijl alle buitenlanders op Curacao het samen wel goed kunnen vinden.

 8. Wat is het verschil met de Curacaoenaar in Nederland?? Wie het weet mag het zeggen.

 9. Inburgeren, een tamelijk bitter smakend woordje voor de NL. In eigen land zijn de verwachtingen groot voor een ieder die zich daar vestigd. Buiten de territoriale grenzen is het lekker bij elkaar en voroal niet mengen. Over de hele wereld zal je de hollandse kolonies vinden. Ook op Curacao. Niet alleen de mariniers. Er zijn daar voldoende NL die in beveiligde locaties leven, naar beveiligde stranden gaan en winkelen bij de AH. Dus niet alleen de mariniers inburgeren maar ook de rest. Laten we het bij een Antilliaanse droom houden.

 10. Bosch heeft gewoon groot gelijk. Het wordt eens tijd dat mariniers uit hun gouden kooitje komen. Het blijft over het algemeen maar bij elkaar klitten, vinden hun weg naar het Wilhelminaplein en Mambo Beach, hebben overwegend een grote smoel en verder interesseert het ze niet wat hier aan de hand is. Ze verdienen goud geld en gaan na 3 jaar weer terug, om plaats te maken voor een volgende lichting macho’s met tattoo’s en een grote bek.

 11. Who the f*ck is Dick Bosch?? is meneer Bosch oppeens antillenkenner geworden omdat hij hier misschien ook drie jaar als marinier heeft gewoond en toevallig af en toe bij de snek kwam?
  Laat me niet lachen. Een nietszeggend mannetje met een nietszeggende boodschap.

 12. Mogen de mariniers dan ook een byside nemen en overal kindjes maken?