• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De meteorologische dienst, betrouwbaar of niet? Hebben ze het vaak bij het juiste eind of vissen ze naast het net? Versgeperst.com vroeg naar de mening van de bewoners in Saliña. Hoe serieus nemen zij de meteo?

Gisteravond waarschuwde de dienst dat bewoners in bepaalde wijken maar beter elders konden verblijven en huisdieren en bezittingen in veiligheid moesten brengen voor de aankomende regen. Gaat de bevolking van ons eiland in op dit soort waarschuwingen? Of wordt een waarschuwing volledig genegeerd?

Vertrouwen in de dienst
“Als de meteo een waarschuwing zou uitgeven dat ik ergens anders moet verblijven omdat mijn wijk niet veilig is voor de regen, dan zou ik daar zeker naar luisteren,” laat Martina weten. “Ik vertrouw de meteorologische dienst wel. Ik weet dat er veel mensen zijn die ze niet serieus nemen, maar die mensen moeten ook inzien dat het lastig is om te voorspellen. Deze keer met de tropische storm Tomas zaten ze goed met de voorspellingen.”

Onjuiste voorspellingen
Harold laat weten dat hij zijn huis niet zou verlaten als de meteo een waarschuwing zou geven. “Ik neem ze niet zo serieus. Soms hebben ze gelijk, soms niet. Ze voorspellen vaak iets wat pas veel later gebeurt.” Goelloe vraagt zich af of de meteo wel de juiste materialen heeft om de voorspellingen te doen. “Het is wel duidelijk dat de voorspellingen niet zo precies zijn maar toch zou ik wel luisteren als ze een waarschuwing geven.”

Weerradar
Inge laat weten dat mensen soms vaker op de weerradar moeten kijken. “Daar is duidelijk te zien wat er gaat gebeuren. Voor de meteo is het onmogelijk te voorspellen wat het weer gaat doen.” Inge pakt niet meteen haar spullen als de meteo een waarschuwing geeft. “Ik zorg ervoor dat al mijn spullen hoog en veilig staan. Zelf zal ik ook klaar staan mocht het moment daar zijn dat het weer zo erg is dat ik toch moet vertrekken.”

Luisteren naar de meteo
“De natuur gaat zijn eigen weg, het is dus moeilijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Het is dan ook niet de schuld van de meteo als ze er naast zitten,” zegt Treacy. Jolanda zegt daarop dat het oneerlijk is om te zeggen dat meteo niet te vertrouwen is. “Op het moment dat ze het goed hebben dan vertrouw ik namelijk wel weer op ze en zodra ze een verkeerde diagnose stellen is het vertrouwen weer weg.” Jolanda zou wel haar spullen pakken en ergens anders heen gaan. “Ik heb vaak genoeg het raam dichtgeplakt terwijl er vervolgens niks gebeurde. Ik ga liever weg dan dat ik er later achterkom dat ik misschien beter naar de meteo had moeten luisteren.”

www.versgeperst.com