• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week aandacht voor ons Olympisch Comité. Krijgt Pais Kòrsou een eigen OC of blijft het NAOC onze sporters vertegenwoordigen?

Stel je voor dat onze nationale sportheld Churandy Martina goud wint op de Olympische Spelen. Gaat dit succes dan de boeken in onder de vlag van Nederland? Of wordt dit een Curaçaos succes? Laten we teruggaan naar waar het probleem is begonnen. De ontmanteling van de Antillen per 10 oktober zorgt ervoor dat het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) geen bestaansrecht meer heeft. De Curaçaose Sport Federatie (CSF) ziet hier de kans om Curaçao van een eigen OC te voorzien.

Wel of geen erkenning?
Het probleem is echter dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al twee brieven naar het NAOC heeft gestuurd waarin duidelijk staat dat ze geen nieuw comité op ons eiland zal erkennen. De CSF beargumenteert dat het geen probleem hoeft te zijn omdat Curaçao in het verleden al een eigen comité had. Volgens de regelgeving van het IOC kan Curaçao geen eigen Olympisch comité oprichten. Dit omdat er sinds 1996 een regel is dat alleen landen die volledig onafhankelijk zijn in aanmerking komen voor Olympische erkenning.

Lokale steun
Als het CSF door het IOC erkend wil worden, moet het eerst genoeg lokale steun krijgen. Volgens NAOC directeur Remco Tevreden is dit niet het geval. “Om het IOC voor accreditatie te vragen, moet je de handtekening van minstens vijf sportbonden hebben. Dit moeten wel bonden of federaties van Olympische sporten zijn. Een handtekening van de honkbalfederatie heeft bijvoorbeeld geen waarde, want honkbal is geen Olympische sport.”

Een meerderheid voor het NAOC
Tevreden zegt ook dat de CSF nog lang niet genoeg steun heeft om naar het IOC te stappen voor accreditatie. “Ze hadden twee jaar om minstens vijf bonden achter zich te krijgen en dit is nog steeds niet gebeurd.” Daarnaast staan er momenteel twaalf erkende sportbonden achter het NAOC. Deze meerderheid maakt het mogelijk dat het NAOC door kan gaan als OC van Curaçao.

IOC deadline
Op 27 juli 2012 beginnen in London de Olympische Zomerspelen. Dat is voor het IOC de deadline om duidelijkheid te geven over de toekomst van de Antilliaanse Olympische sportstructuur.

www.versgeperst.com