• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rector Miguel Goede van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) staat voor een moeilijke keus. Gaat hij door met zijn eigen vernieuwingsbeleid of probeert hij de relatie met de docenten van de UNA te versterken? Dit alles zal blijken uit de beslissing die de rector maakt omtrent de nieuwe decanen.

Al maanden heerst er onrust op de universiteit rondom de aanstelling van de decanen voor de Algemene Faculteit (AF) en de Sociaal-Economische Faculteit (SEF). Goede, die een cultuurverandering teweeg wil brengen op de UNA, koos voor Jeanine Cozijns-Isenia bij de AF en Stella van Rijn bij de SEF. Docenten van de universiteit hadden geen inspraak in de benoeming van de nieuwe decanen en waren woedend. Zelf zagen zij liever twee andere kandidaten bij de faculteiten; Elisabeth ‘Liesbeth’ Echteld (AF) en Francis de Lanoy (SEF).

Commissie van wijze mannen
Om een einde te maken aan de heersende onrust op de universiteit werd een ‘commissie van wijze mannen’ aangesteld om uitspraak te doen in de zaak. Uit het rapport van de commissie blijkt dat Echteld en De Lanoy de beste papieren hebben voor de posities op de faculteiten. Rector Goede is echter niet verplicht het advies van de commissie op te volgen.

Nieuw beleid of rust en stabiliteit?
Doordat het advies van de commissie niet bindend is, staat de rector voor een moeilijke keus. Kiest hij zijn eigen weg met een nieuw beleid, of kiest hij voor rust en stabiliteit op de universiteit? Naar alle waarschijnlijkheid komt de rector vandaag nog met zijn keuze naar buiten, nadat de uitkomst van de zaak eerst intern is besproken.

www.versgeperst.com