• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws tomas orkaan stormCURAÇAO – Het weer is kalm vandaag, maar veel bewoners en winkeliers hebben nog te kampen met de gevolgen van het noodweer. Versgeperst.com ging de straat op om polshoogte te nemen bij de getroffenen.

Elektronicabedrijf OMNI in Saliña ruimt alle kapotte spullen op. Er is niets meer over. Het water stond daar tot kniehoogte en koelkasten dreven zelfs rond in de overstroomde winkel. De eigenaren van OMNI weten niet wat hun volgende stap is. “Eerst maar alles opruimen.”

 

Boekplus, dat in dezelfde straat ligt, kampt ook met een enorme schade. Boeken, schriften en mappen, alles kan weggegooid worden. Het ergste verlies is het fotokopieerapparaat waar portretten mee afgedrukt worden. Die was net aangeschaft en heeft een waarde van een miljoen gulden. 

Bij Bonsai stond het water 30 centimeter hoog en hebben de medewerkers een barricade klaargezet mocht het noodweer weer losbarsten. De instructieboeken voor het maken van een mooi bloempakket zijn geruïneerd. “Mijn vrees is voor de houten meubels. Het regenwater trekt erin en ik weet niet of het intact blijft”, aldus eigenaresse Jeanine.

Wasserij Korsow was totaal ondergelopen en heeft een schade van over de miljoen gulden.

Een ander flink getroffen gebied is de Penstraat. Veel mensen wonen daar in houten woningen. De straten staan niet meer blank en de woonkamers zijn leeggepompt, maar dat betekent niet dat het einde verhaal is. Wat overblijft, is een modderige ravage. Meubels staan buiten op straat samen met apparatuur die niet meer werkt. Een oudere vrouw, in een zijstraatje van de Penstraat, laat haar bank op de stoep drogen. Het is duidelijk te zien dat de bank geruïneerd is, maar zij geeft aan dat ze geen andere optie heeft. Er is geen geld voor een nieuwe bank.

Bij meerdere huisjes is te zien dat het hout aangetast is. Kenny, een jongeman die met zijn zoontje op zijn bescheiden porch zit, vertelt dat ’s nachts het water binnenstroomde als een waterval. Zijn huis is al drooggedweild en schoon, maar toch zit hij liever buiten want de stank van het modderwater is overheersend.

De schade van bewoners aan de Amandelweg doet niet onder aan de schade in de Penstraat. De straat heeft een verouderde riolering en de bewoners hebben maanden geleden al aangegeven dat deze vernieuwd moet worden. Helaas was het te laat. De laagstaande huizen stonden blank. Een bewoner is dubbel getroffen, in zijn huis heeft hij ook zijn bedrijf. Alle apparatuur is kapot. Muren die net gepleisterd waren, slaan geel uit en de wateroverlast zorgt ook voor scheuren in de muur. Schade waarvan niet duidelijk is wie het gaat betalen.
De bewoner heeft zelf zijn puppies moeten redden en reanimatie moeten toepassen op het jongste hondje. De tuinen aan de Amandelweg zijn veranderd in een vuilnisbelt. Overal ligt verdwaald hout, hekken, stenen en ander afval. Kleren zijn doorweekt en niet meer bruikbaar. Meubels kunnen naar de sloop.

De 76-jarige Frank Martes woont normaal in Koraal Specht, maar zit nu tijdelijk bij zijn dochter in Santa Maria. Hij kan namelijk pas aan het eind van de week naar huis. “Mijn huis is gebouwd in verboden gebied, een groengebied. De grond is daar zacht en kan niet veel regen aan.” Het water kwam tot boven zijn knieën, zo’n 73 centimeter hoog. “Ik ben tot vier uur in de morgen in mijn stoel blijven zitten totdat buurtbewoners mij kwamen helpen”, vertelt de pensionaris. Hij is alles kwijt! Meubels, kleding en herinneringen.

De reactie die als een rode draad door het verhaal loopt is het gevoel dat ze er alleen voor staan. Op de vraag: ‘wat verwacht u van de overheid?, wordt steevast geantwoord: Niets! Niet omdat ze geen hulp willen, maar het gewoonweg niet verwachten. “Ik heb nooit kunnen vertrouwen op de overheid”, concludeert Martes.2 reacties op “Tomas: the day after”

  1. Inderdaad Marja, vinden wij dit een goed idee. We wachten het gironummer af en wensen de getroffenen Hopi forza i tur cos bon

  2. goeiemorgen heb met schrik de beelden van jullie mooie eiland gezien wij komen alle jaren met heeeeeel veel plezier naar curacao en zie wat een schade er is vooral voor de gewone antiliaan is dit iets waar je je niet zomaar tegen hebt verzekerd misschien is het een idee om een gironr te openen voor de getroffen bewoners, ik weet zeker dat een ieder die curacao een warm hart toe draagt daar op gaat storten, wij zeker……., vriendelijke groet marja