• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Gerrit Schotte MFK Curacao nieuwsCURACAO – 24 uur na Tomas, hield premier Gerrit Schotte een persconferentie over de gevolgen. De minister-president verzoekt iedereen zoveel mogelijk binnen te blijven, zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Natasja Gibbs van Dolfijn FM deed verslag van de persconferentie aan Versgeperst.com.

Behalve voor onze eigen veiligheid, is binnenblijven ook belangrijk voor de hulptroepen. De wegen moeten zoveel mogelijk worden vrijgehouden voor hen. De komende zes uur wordt een nieuwe lading water verwacht. De bewolking drijft momenteel deze kant op en er kan 5 tot 10 millimeter water vallen, misschien zelfs tot 30. Aangezien de grond inmiddels helemaal verzadigd is, is elke millimeter eigenlijk teveel.

Shelters, infrastructuur en stroom
In de shelters zijn de laatste 24 uur meer dan veertig mensen ondergebracht. Hoewel de situatie verbeterd is en de meesten naar huis kunnen, blijven de opvangplekken voorlopig paraat voor noodgevallen. Schotte en minister van Infrastructuur Charles Cooper gaan in gesprek over de infrastructuur. Dammen worden bekeken en waar nodig worden zandzakken geplaatst. Alle wijken, behalve Kas Kora, zijn inmiddels weer voorzien van stroom. Mocht je toch zonder stroom zitten, neem dan contact op via telefoonnummer 463222 of 916. Mocht je in nood zitten om welke reden dan ook, neem dan contact op via 8666124 of 911.

Financiële schade
Tijdens de persconferentie kreeg onze premier het verwijt, niet genoeg voorbereidingen te hebben getroffen voor de storm. Schotte gaf aan dat men niet wist dat de staart van Tomas zoveel regen met zich mee zou brengen en op deze manier naar Curaçao zou afbuigen. De financiële schade wordt in kaart gebracht met behulp van meldingen van de brandweer, politie, het Rode Kruis en andere hulpdiensten. Voor ernstig gedupeerde gezinnen wordt geld vrijgemaakt.

Dengue en rioolwater
Ook de gezondheid komt in gevaar door de hevige regenval. Overal ligt stilstaand water waarin muggen eitjes kunnen leggen. De angst voor dengue groeit. De minister van Volksgezondheid Jacinta Constancia is bezig met voorlichting over dengue, maar ook over rioolwater dat overal omhoog komt.

www.versgeperst.com