• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tweede KamerCURAÇAO – Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties twijfelt aan het idee om inwoners van de Antillen en Aruba ook stemrecht te geven voor de Tweede Kamer. Dit idee was één van de adviezen die de commissie Democratisch Déficit eerder deze maand uitbracht.

Bijleveld noemt in het Antilliaans Dagblad (AD) dat één van de effecten van het stemrecht voor alle inwoners van het Koninkrijk kan zijn dat Antilliaanse en Arubaanse kandidaten die een zetel weten te bemachtigen in de Tweede Kamer ook meebeslissen over het bestuur van het land Nederland. “In een enkel geval kan het aanblijven van een bewindspersoon of zelfs een kabinet afhankelijk worden van een Arubaanse of Antilliaanse stem in de Tweede Kamer, ook als het een puur Nederlandse kwestie betreft”, aldus Bijleveld tegenover het AD.

Commissie
De commissie Democratisch Déficit heeft in opdracht van de verschillende parlementen binnen het Koninkrijk gekeken naar de zwakke punten in de democratie. De commissie vindt het voornaamste probleem dat de inwoners van de Antillen en Aruba wel Nederlands staatsburger zijn, maar geen stem kunnen uitbrengen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Sinds kort mogen ze wel meedoen aan verkiezingen voor het Europees Parlement.

1 reactie op “Twijfels over stemrecht Tweede Kamer”

 1. Hebben de antillianen tegenover de nederlanders niet al te veel “Rechten”

  laten we het eens recht trekken en:

  Nederland een “Gevolmachtigde gedeputeerde” aanstellen voor het BC.

  en als Antillianen voor de 2e kamer mogen stemmen, dan zeker ook andersom (alle nederlanders stemmen voor het BC)