• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aantal abortussen onder meisjes jonger dan 20 jaar is ruim twee keer zo groot als het aantal geboortes onder dezelfde groep meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg (FAJ). Eén op de tien meisjes op de voormalige Antillen wordt minstens één keer zwanger voor haar twintigste jaar.

Het aantal zwangerschappen bij tienermeisjes tussen de 15 en 19 jaar wordt door de FAJ geschat op 464, terwijl het aantal geboortes onder diezelfde groep op slechts 209 ligt. Uit meer dan de helft van de zwangerschappen (255) volgt dus uiteindelijk geen geboorte, valt te lezen in het FAJ-rapport ‘Jong (&) Moeder’.

Ouderlijk huis
Uit het onderzoek van de federatie blijkt dat de meeste meisjes rond hun zestiende jaar voor het eerst zwanger raken. Op dat moment wonen de meeste meisjes nog in het ouderlijk huis, veelal in een gezin waar de vader ontbreekt. De tienermoeders komen vaak uit grote huishoudens, bestaande uit zo’n zes personen.

Schooluitval
Een ander ernstig cijfer dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat bijna driekwart van de tienermoeders vroegtijdig en zonder diploma de school verlaat. Opvallend genoeg blijkt dit vaak niet de keus van de meisjes, maar van de school te zijn. Vrijwel alle scholen sturen de zwangere meisjes naar huis op het moment dat de zwangerschap zichtbaar is. Door de afkeurende houding van de scholen keren de meeste meisjes ook na de zwangerschap niet meer terug naar school.

Aanbevelingen
De federatie heeft het rapport met haar bevinden gisteren uitgerijkt aan de Curaçaose minister van Sociale Ontwikkeling en Welzijn, Hensley Koeiman. Het rapport bevat vooral aanbevelingen voor de minister op het gebied van seksuele opvoeding en voorlichting. Volgens de federatie is hier veel behoefte aan bij een grote groep jonge meisjes.

www.versgeperst.com