• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Naar aanleiding van het ontslag van het hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen is een hoop commotie ontstaan. Edsel Gumbs werd woensdag op non-actief gesteld nadat bleek dat er belangrijke informatie rondom de screening van de ministers was gelekt.

Daarnaast is ook bekend geworden dat de screening niet volgens de normale procedure is verlopen. Zo zijn de ministers niet gescreend op commerciële belangenverstrengelingen.

Kamervragen
Ook in Nederland is de discussie over de Curaçaose ministers inmiddels flink losgebarsten. Vooral de SP is niet tevreden met de huidige gang van zaken en heeft Kamervragen gesteld aan minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties. SP-lid Ronald van Raak stelt zelfs voor dat Nederland het onderzoek naar de Curaçaose ministers overneemt.

Slecht begin
“Voordat een kabinet aantreedt moet de veiligheidsdienst een screening doen. Op Curaçao is dat niet gebeurd”, vertelt Raak op de website van de politieke partij. “Het onderzoek naar de ministers vindt op Curaçao pas plaats nadat de ministers al zijn benoemd. Dat is heel opmerkelijk. Nog opmerkelijker is dat het hoofd van de veiligheidsdienst nu door diezelfde ministers is ontslagen. Dit is een heel slecht begin van de nieuwe regering.”

Autonoom
Ondanks dat Curaçao op 10 oktober een autonoom land binnen het Koninkrijk is geworden, staat het eiland nog altijd onder Nederlands toezicht. Een van de punten waar Nederland nog invloed op heeft, is de controle op een ‘degelijk bestuur’. De vraag is nu echter wanneer Nederland in moet grijpen. Eerder stelde de PvdA hierover ook al Kamervragen aan de minister van Koninkrijksrelaties. De sociaaldemocraten wilden toen weten hoe groot de kans is dat Nederland op den duur in moet grijpen, omdat een degelijk bestuur in Curaçao niet gegarandeerd kan worden.

2 reacties op “Commotie rondom ontslag VNA-hoofd”

  1. Ach ja viel toch te verwachten van deze criminelen die nu in de regering zitten..

  2. Ik denk dat het in dit geval niet lang zal duren voordat Nederland moet ingrijpen. Inderdaad een belabberd en duister begin van een nieuwe regering.