• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws helmin wielsCURAÇAO – Politiek leider Helmin Wiels van Pueblo Soberano (PS) heeft in een interview aan de Wereldomroep laten weten dat Curaçaoënaars de enigen zijn die vechten voor integratie. De politiek leider meldt dat andere bevolkingsgroepen niet integreren.

Volgens Wiels is het gebrek aan integratie te verklaren naar aanleiding van de geschiedenis van de verschillende bevolkingsgroepen op ons eiland. Wiels spreekt over het beleid dat Shell had waarin werknemers gescheiden werden gehouden. Zo was er een kamp voor Portugezen, één voor Surinamers en één voor de Engelstaligen en voor de goedbetaalde Europees-Nederlandse employees. Integratie werd op deze manier niet bevorderd.

Integratie
Wiels wil dat Curaçao een integratietoets krijgt. Door projecten zoals het ‘Brooks Tower’ kregen illegalen een kans om op het eiland te blijven. Volgens Wiles doen deze buitenlanders niet aan integratie. Dit omdat het nooit hun doel is om voor altijd op Curaçao te blijven. Wiels verbaast zich over het feit dat mensen een verblijfsvergunning krijgen zonder dat ze Papiaments spreken.

80 procent regeling
Wiels verbaast zich ook over de ophef die is ontstaan rondom het wetsvoorstel van Statenvoorzitter Ivar Asjes. Met de 80 procent regeling wil de partijleider dat Curaçaoënaars een goede kans krijgen op een baan. Onder Curaçaoënaars valt volgens Wiels iedereen die hier is geboren, eventueel naar het buitenland is gegaan en daarna weer terugkeerd. Ook immigranten die onze taal spreken en de geschiedenis, cultuur, normen en waarden respecteren vallen hieronder. Wiels benadrukt daarom nogmaals dat integratie noodzakelijk is.

4 reacties op “Wiels: ‘Integratie noodzakelijk’”

 1. Als Curacoaenaar integreren in je eigen land?!?!
  Maar goed, laat die integratietoets maar komen, ben zeer benieuwd hoe ie eruit gaat zien.
  Moet ik dan ook twee bysides hebben? 6 Kinderen bij drie verschillende vrouwen maar geen verantwoordelijkheid nemen daarvoor? Iedere avond aan de snek hangen en dronken thuis komen? Te laat of niet op afspraken komen? Bellen onder het rijden (of rijden onder het bellen)?
  Geen richtingaanwijzers gebruiken? Meteen beledigd zijn als ik (opbouwende) kritiek krijg?
  Continu respect eisen in plaats van het te verdienen?
  Wow…..kan een leuke toets worden, gaat wel lukken denk ik, en die taal lukt me ook al aardig.

 2. Wat maakt die man zich toch keer op keer onsterfelijk belachelijk…

 3. Het is geen wonder dat de Yu di Korsou moet integreren. Zij zijn niet gewend om hard te werken zoals de Portugezen, Surinamers, Europese Nederlanders enz. enz. Dat vraagt aanpassing. Vandaar dat dhr. Wiels ook geen functie aanvaardt heeft in de nieuwe regering, kan hij lekker op zijn lauweren rusten. Misschien moet hij ook eens gaan integreren en zijn verantwoording nemen(lees aan het werk gaan). Hij is een heeeeeel slecht voorbeeld voor de ECHTE Yu di Korsou.

 4. Als je als Yu di Korsou hard werkt kan je overal een goede baan krijgen! Echter een groep op Curacao wil niet veel werken maar wel veel geld verdienen..