• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het hoofd van de Veiligheidsdienst van de Nederlandse Antillen (VNA) Edsel Gumbs is gisteren door premier Gerrit Schotte op non-actief gezet. Het kabinet onder leiding van Schotte heeft het vertrouwen in Gumbs opgezegd, nadat bleek dat de screening van de ministers niet volgens de procedure is verlopen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat alle nieuwe ministers niet zijn gescreend op commerciële belangenverstrengelingen. Hierdoor heeft het kunnen gebeuren dat sommige ministers nog aandelen hebben in bepaalde overheids-NV’s.

Geruchtenstroom
De geruchtenstroom rondom de screening van de ministers kwam enkele weken geleden op gang nadat er vanuit de VNA gelekt was. De oppositiepartijen gingen hier gretig op in en beschuldigden de nieuwe regering van corruptie, belangenverstrengeling en schending van de democratie. Minstens drie van de ministers zouden nu niet ministeriabel zijn. Eén van deze drie zou zelfs een wapen tegen het hoofd van een hoteleigenaar hebben gezet.

Twijfelachtig
Eerder werd door de premier zelf nog verklaard dat de screening vlekkeloos was verlopen. Twijfelachtig is hierbij echter de positie van de VNA en de premier. De Veiligheidsdienst valt namelijk rechtstreeks onder het gezag van de premier. De premier is dan ook verantwoordelijk voor het toezicht en de benoemingen binnen de dienst. Vraagtekens kunnen dan ook gezet worden bij de screening van de premier zelf. 

Strafrechtelijk vervolgd
Wat er nu verder met Gumbs gaat gebeuren is nog onbekend. Eerst zal uitgezocht worden of  het hoofd van de Veiligheidsdienst persoonlijk iets aangerekend kan worden in deze zaak. Het Openbaar Ministerie wilde daarom nog niet zeggen of Gumbs ook strafrechtelijk vervolgd kan worden.

2 reacties op “Schotte zet Hoofd Veiligheid op non-actief”

  1. Tsja, als iemand een beerput moet opentrekken met jouw shit erin die je dan vervolgens over je heen krijgt, zorg je natuurlijk dat die persoon de beerput niet meer open kan trekken!

  2. Volgens Wiels zou toch de corruptie worden aangepakt?? Whoehahahahaha!!