• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Volgend jaar is het weer tijd voor de tienjaarlijkse volkstelling . Deze geeft inzicht in de leefomstandigheden van de bevolking op Curaçao. Alle basisscholen binnen het funderend onderwijs zijn eind maart gesloten, zodat de scholen en leerkrachten kunnen bijspringen voor de telling.

In de week van 28 maart 2011 start de volkstelling Census die elke tien jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt uitgevoerd. Dit is de vijfde keer dat de Census op het eiland wordt gehouden. Eerder werd dit gedaan in 1972, 1981, 1992 en in 2001.

Het doel
Door om de zo veel tijd dergelijke onderzoeken te doen en deze met elkaar te vergelijken, worden ontwikkelingen inzichtelijker. Ook worden hierdoor trends in de toekomst voorspeld. Eén van de dingen waar op wordt gelet is de groei van de bevolking in relatie tot economische ontwikkelingen. Het doel van de Census is demografische informatie verzamelen, zodat iedereen binnen de Curaçaose bevolking kan zien in welke staat het land verkeert. Volgens de website van het CBS heeft het volk recht op dit laatste. Daarom worden de resultaten na de telling bekend gemaakt.

Wat gaat er precies gebeuren?
Bij de vorige keren dat de volkstelling plaatsvond, werden er docenten ingezet om enquêtes af te nemen onder de bevolking. Zij kennen de omgeving rondom de school en zorgen voor een minimaal kennisniveau, wat wel zo handig is bij het onderzoek. Ook dit keer is er een officiële aanvraag ingediend voor vrijstelling van de leraren van het basisonderwijs.

Teldistricten
De gesloten scholen dienen bovendien als teldistricten. Elk district bestaat uit ongeveer zestien blokken en elk blok telt rond de dertig huishoudens. In totaal moeten er uiteindelijk ruim 59.000 huishoudens worden ondervraagd. De enquêtes zijn in principe verplicht, maar er staan geen sancties op als je weigert mee te werken. Het invullen ervan gebeurt overigens volledig anoniem.

www.versgeperst.com