• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uit een onderzoek van de Stichting Kinderbescherming Curaçao is gebleken dat 43 procent van de leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs (VO) in aanraking is geweest met een vorm van mishandeling. Het kan hier om zowel fysieke als psychische mishandeling gaan.

Het onderzoek werd gedaan door Kim Klein, huisarts in opleiding aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Naast een kwantitatief onderzoek met een vragenlijst onder VO-leerlingen, hield de toekomstige huisarts ook een kwalitatief onderzoek in de vorm van gesprekken met huisartsen. Klein deed het onderzoek in opdracht van de Stichting Kinderbescherming.

Opvallende cijfers
Naast de 43 procent van de leerlingen die weleens mishandeld zijn, kwamen er nog meer opvallende cijfers uit het onderzoek. Zo heeft bijna 20 procent van het totaal de mishandelingen het afgelopen jaar nog ervaren. Daarnaast worden meisjes vaker seksueel misbruikt dan jongens, worden op Curaçao geboren jongeren vaker het slachtoffer van geweld en zijn ook vsbo-leerlingen vaker de dupe van fysieke mishandeling.

Representatief
In totaal werd de vragenlijst aan 628 leerlingen tussen de 11 en 17 jaar oud voorgelegd. Uiteindelijk waren 545 van alle lijsten bruikbaar voor het onderzoek. De gegevens van het onderzoek werden vervolgens omgerekend naar het totaal aantal VO-leerlingen op Curaçao, 9.834 leerlingen. Het onderzoek is representatief verklaard.

www.versgeperst.com