• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Binnenkort vaart zijn boot de haven weer binnen. Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten komen eind november naar het eiland om de kleintjes blij te maken met cadeautjes. Leuk voor de kinderen of een racistisch gebeuren? Versgeperst.com ging de straat op om de meningen hierover te peilen.

“Ik vind de naam Zwarte Piet echt stom! Je zegt toch ook niet witte Sint?!” De 15-jarige Kimbra heeft haar woordje klaar als het over Sinterklaas gaat. “Wij hebben het thuis nooit gevierd, alleen op school. Ik snap niet waarom die man wit is en zijn helpers donker. Alsof witte mensen beter of sterker zijn ofzo.” Een 28-jarige jongen heeft er duidelijk minder moeite mee. “Het is gewoon leuk voor kleine kinderen. Ik heb zelfs een paar keer Zwarte Piet gespeeld.”

Voor de kleinkinderen
Anderen houden zich niet echt met het hele Sinterklaas gebeuren bezig, maar snappen dat sommigen er moeite mee hebben. “Je hebt mensen die in het verleden blijven hangen”, zegt Emilio. “Ik houd mij er niet echt mee bezig, vind het onzin. Maar ik snap best dat sommigen het misschien racistisch vinden. De meesten kennen de geschiedenis of oorsprong van het verhaal niet. Ik ook niet hoor, maar er zit vast wel een verhaal achter.” En Emilio is inderdaad niet de enige die het verhaal niet kent. “Het verhaal erachter is voor mij niet echt duidelijk, maar vind het wel een beetje vreemd. Toch doe ik er maar aan mee, mijn kleinkinderen vinden het hartstikke leuk en ik wil het niet voor ze verpesten”, vertelt mevrouw Eugenice.

Boze uitspraken
Tot slot heb je natuurlijk ook nog de mensen die al boos worden bij het horen van het woord Sinterklaas. Een voorbijganger liet weten dat Sinterklaas verboden moet worden. “Het is volgens mij ontstaan in de tijd dat er nog slavernij was en in die tijd leven wij nu niet meer. Schandalig dat we zoiets nog steeds moeten vieren!”

12 reacties op “‘Je zegt toch ook niet witte Sint’”

 1. @CHristine, je gaat geen eeuwenoud feest veranderen omdat er een paar mensen zijn met een minderwaardigheids complex!

 2. @ Lucy misschien moet jij effe googlen om ook naar de mening van anderen te lezen die het een zeer racistisch feest vinden.

  http://www.youtube.com/watch?v=3dX6wJXAteI

  @ Shimaruku.. helemaal met je eens.. en men zich hier maar druk maken over het feit dat Sinterklaas in een film als een zombie afgebeeld is en maar zeggen dat anderen zich aanstellen als de zwarte piet discussie opgelaaid wordt. Waarom zo standvastig vasthouden aan zwarte piet.. maak er een kleurrijk iets van.. groene pieten, blauwe pieten, rose pieten..

 3. Als je Sinterklaas niet los kunt zien van de werkelijkheid… en het niet kunt zien als een kinderdroom een uniek kinderfeest, die kinderen alleen maar plezier brengt, als je die boodschap van Sinterklaas niet in stand kunt houden, dan heb je toch last van echt emotionele armoede. In het verhaal is die Piet niet slecht die doet gewoon wat Sinterklaas zegt, hij werkt voor hem.
  Het is dus Sinterklaas die slecht is, hij geeft opdracht om een kind in de zak te doen !!!
  En dat theather spel is nu een probleem, oh boy ik denk dat er dan wel andere problemen zijn die we moeten oplossen.

 4. @Pueblo Soberano
  Goed gezien, ik geef mijn mening. Maar die is wel degelijk gebaseerd op wat ik in het hier en nu zie. Alles wat vandaag gebeurt, wortelt in gisteren en legt de kiem voor morgen.
  Dat jij uit mijn mening meteen opmaakt dat ik in het verleden leef, zegt ook heel wat over jou. Leg voor wat je eigen gewoontes betreft maar eens de link met hoe je bent opgevoed en wat je hebt meegekregen van ouders/school/maatschappij. Misschien wordt jouw heden dan ook wat genuanceerder.

 5. Wiels mee in de zak naar Spanje.

 6. @shimuruku,
  Dat het feest voor jou in die categorie valt zegt meer over jou dan over Sinterklaasvierders.
  Leef in het heden!

 7. Tsja, niet zoveel mensen kennen die geschiedenis; dat boekje met alle sinterklaaselementen kwam overigens rond 1850 uit. Toen was de slavernij nog niet afgeschaft!
  Ik snap trouwens niet dat veel mensen meteen als door een wesp gestoken reageren over ‘altijd’ maar weer ‘die slavernij’. Helaas bestaat die erfenis nog steeds. Helaas zowel bij wit als zwart en nogmaals helaas voor een groot deel onbewust meegekregen vanuit de opvoeding.
  Het sinterklaasfeest zoals dat nu gevierd wordt, is nog helemaal geen lange traditie. Sinterklaas valt voor mij in de categorie witte oude wijze mannen en bij Zwarte Piet, dommeknecht die vrolijk rondspringt, hoor ik altijd zo’n denigrerend stemmetje “ja, maar ze kunnen zo goed dansen, he”
  Van mij mag sinterklaas afgeschaft worden, kerstman ook trouwens. Sinds de afloop van WO2 belichamen zij alleen nog maar het Amerikaanse ideaal van ‘Koop. koop. koop!’.

 8. Sommige mensen mogen ook wel beter nadenken voor ze iets zeggen, zoals de man in de laatste alinea: Sinterklaas is al van eeuwen voor de slavernij!

  Uit ff Googelen blijkt het volgende:
  De echte Sinterklaas heette Nicolaas van Myra en woonde in de stad Myra, nu Turkije. In de 13e eeuw (!!!) werd de naamdag van Sint Nicolaas in het westen herdacht en gevierd. Er werd rond die tijd vooral iets voor de armen gedaan. Geld werd in schoenen gedaan er er werd voedsel, snoep of kleding weggegeven. Rond de 15e eeuw mochten armen schoenen in de kerk neerzetten. Het schoenen zetten gebeurde op 5 december en in de schoenen werd door rijken geld gegooid. Een dag later, op 6 december (de sterfdag van de heilige Nicolaas) werd het geld onder de armen verdeeld. In de 16e eeuw begon men ook schoenen in huiskamers te zetten.

  Het Sinterklaasfeest zoals het in NL wordt gevierd, vond pas zijn oorspronkelijke vorm nadat het boekje ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’ van Jan Schenkman was verschenen. Daarin komt ook voor het eerst ‘Zie ginds komt de stoomboot’ in voor. Alle elementen die wij nu kennen, het paard op het dak, Spanje, de roe en de zak van Sint, komen in het boekje voor.

  Sinterklaas had vroeger één knecht en niet een bende knechten. In sinterklaasboeken van 1870 wordt deze knecht ook wel Moortje, Pikkie, Ruprecht of Karel genoemnd. Zwarte Piet kwam pas tussen 1890/1900, dus na de slavernijtijd. Soms noemden ze hem ook wel Zwarte Jan.

  Het feest is nu niet alleen meer voor de armen en tegenwoordig worden cadeaus gegeven ipv geld en snoep. Ook pakjesavond is nog niet zo lang bij het feest gaan horen, pas na de tweede wereldoorlog begon men dat te vieren.

  Ik was nu ook wel nieuwsgierig naar de oorsprong natuurlijk!

 9. Tja, in mijn familie kwam onderdrukking door de moffen voor. En nu? Zielig, hersenloos en get a life. Zo gemakkelijk om maar in dat slavenverleden te blijven duiken. Neem het stuur in eigen handen en máák wat van je leven! Het krankzinnige is dat de Curacaoënaar niet eens een eigen cultuur heeft, vaak op kosten van de Nederlandse belastingbetaler heeft gestudeerd in Nederland (nietwaar clown Wiels??) en slechts bestaat uit het schoppen tegen de Nederlandse ‘weldoener’. Hoe lang moet er nog ‘schuld” worden ingelost??? Schei toch uit met alles op een ander te schuiven en neem eens je eigen verantwoordelijkheid! De klagende eilandbewoners zijn slechts losers. En zij die zich hebben verrijkt met cultuur en ‘wetendheid’, ruimte geven voor dát wat ook op het eiland leeft, mogen van mij de beste banen krijgen. Echter, zónder tante, oom, neefje, nichtje en geestelijk gehandicapte broeder (Wiels) erbij te betrekken. Op eigen merites graag!

 10. ach nog even en die Wiels krijgt zijn zin: dan zeggen we Zwarte Sint en Piet ! Hoezee !!
  en nog iets : 150 jaar geleden was mijn betbetbetovergrootvader heel slecht voor mijn betbetbetovergrootmoeder.ik heb er nu nog steeds naweeën van. slaap slecht,nachtmerries,geen eetlust. Ik ben nu aan het uitpluizen waar ik een claim voor het mij aangedane lleed kan indienen.
  kortom :als je je verveelt/intelligentie tekort komt, kun je je ook wentelen in het leed van eeuwen terug. Wiels : get a life, nu het nog kan.Niet vergeten: het overgrote deel van je boterhammen heb je inmiddels ook al genuttigd. (als je begrijpt wat ik bedoel…).
  Maak je nou eens toekomstgericht nuttig alstjeblieft!

 11. je zegt toch ook niet “witte klaas en sint piet”

 12. witte klaas en sint piet
  ???