• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Per 2012 betalen we met de Caribische gulden. Wat moet er allemaal gebeuren voor de invoering van de Caribische gulden en worden de voorbereidingen al getroffen?

Per 2012 betalen we met de Caribische gulden, maar is iedereen hier wel op voorbereid? Zijn de banken al bezig met de nieuwe munt en wat gebeurt er met de kersverse parkeerautomaten in Punda en Otrobanda waar nu nog Antilliaanse guldens in verdwijnen? En hoe zit dat met de sigarettenautomaten in horecagelegenheden?

Overstap niet zomaar
Het overstappen op een nieuwe munteenheid gaat niet zomaar. De oude Antilliaanse gulden moet worden ingenomen en vernietigd. Banken zijn jarenlang bezig met het overgangsproces en ook kleinere instanties moeten het nodige werk verzetten. Zo ook de Parking Authority Curaçao, die haar parkeerautomaten moet voorbereiden op de Caribische gulden. “Een onderdeel van de apparaten moet dan worden teruggestuurd naar waar ze vandaan komen, Canada in dit geval. Daar kunnen ze worden aangepast zodat de apparaten in 2012 werken op de Caribische gulden. Of de makers van de apparaten komen hier, dat kan ook.” stelt Ivan Gonet, manager van de Parking Authority Curaçao.

Nieuwe parkeerautomaten
Begin dit jaar zijn er nieuwe parkeerautomaten geplaatst die werken op zonne-energie. Er is toen geen rekening gehouden met de eventuele nieuwe munt. “De beslissing om over te gaan op een andere munt kwam pas later, nadat de apparaten al waren geplaatst” zegt Gonet. “Als het zover is gaan we kijken wat we het beste kunnen doen.

Omprogrammeren
En hoe zit dat dan met de snoep- en drinkautomaten? En de sigarettenautomaten in de horeca? Candybox is het bedrijf dat deze automaten levert. Miriam Rademakers: “Bij de invoering van de nieuwe munt is het een kwestie van omprogrammeren. De kasten die we hebben hangen komen uit Nederland en Duitsland en zijn dus al eerder omgeprogrammeerd. Dit is mogelijk door de ‘muntproevers’ die in de kastjes zitten. Deze kunnen op alle munten geprogrammeerd worden. Als de dollar op ons eiland ingevoerd zou worden had Rademakers een grotere klus gehad. “De dollar bevat veel briefjes en weinig munten waardoor we veel meer tijd kwijt waren om de apparaten te laten werken op de dollar. Dus wij zijn blij met de gulden!”
 


 


www.versgeperst.com