• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Lokale botika’s verkopen sinds een week het vaccin tegen griep. De prik blijkt nogal gewild te zijn. “Veel mensen komen voor het vaccin omdat ze grieperig zijn. Dit heeft vooral te maken met de regentijd”, meldt een medewerkster van botika Palu Blancu.

“Er komen veel mensen met griep de laatste tijd. Ik kan niet zeggen om hoeveel personen het precies gaat, maar het zijn er veel.” Volgens de apothekeres is vooral van oktober tot en met december veel vraag naar de prik. Daarna zal de run op het vaccin volgens haar weer afnemen, omdat dan ook het regenseizoen afloopt.

Toename griep
Dokter Izzy Gerstenbluth van de GGD laat weten dat het aantal griepgevallen toe is genomen. “We hebben een systeem waarin we bijhouden of de griep toe- of afneemt. We werken met zogenaamde peilstations waarvan we er 17 hebben op het hele eiland. Dit zijn huisartsenposten die een lijst bijhouden van mensen die met koorts binnenkomen. Deze lijst geeft een redelijk goed beeld. Momenteel is er een toename ten opzichte van een aantal maanden geleden, maar dit is gebruikelijk voor de tijd van het jaar.”

Antistoffen
Symptomen van griep zijn hoofdpijn, spierpijn en daarna koorts. Dat gaat vaak gepaard met droge hoest en keelpijn. De griep wordt wereldwijd bestudeerd en met behulp van deze gegevens is een vaccin samengesteld. Deze vaccins bestaan uit kleine deeltjes van dode virussen. Als iemand hiermee geïnjecteerd wordt maakt het lichaam antistoffen aan tegen het virus. De antistoffen blijven werkzaam in het bloed en vallen meteen aan als het griepvirus het lichaam binnendringt.


www.versgeperst.com