• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet iedereen kon het Nederlandse programma ‘Ushi en Dushi’ van Wendy van Dijk waarderen. Nu blijkt uit onderzoek van het CTBE dat het programma heeft bijgedragen aan het toerisme op Curaçao. Versgeperst.com ging de straat op om te kijken of de mensen zich hier ook in kunnen vinden.

Toen het in Nederland populaire programma ook op Curaçao werd uitgezonden, vond niet iedereen dat even grappig. Het accent van Wendy ‘Lucretia’ van Dijk was volgens velen niet Antilliaans, maar Surinaams. Bijna een jaar nadat het programma voor het eerst werd uitgezonden in Nederland, is Ushi en Dushi genomineerd voor de SponsorRing 2010. Het Curaçao Touristen Bureau Europa (CTBE) deed onderzoek naar de invloed van het programma. Hieruit bleek dat het toerisme dankzij Ushi en Dushi is toegenomen.

Mond-tot-mond
“Onzin”, vindt Eileen, die werkzaam is bij de DA. “Ik heb het niet zo vaak gezien, maar ik weet nog wel dat het een Surinaams accent was. Wat ik vreemd vond. Maar los daarvan denk ik niet dat door het programma meer mensen naar ons eiland komen. Dat gebeurt door goede reclame, vooral mond-tot-mondreclame.” Een andere medewerker van DA zegt geen mening te hebben. “Ik heb het programma best lang geleden één keer gezien, dus ik kan er niet veel over zeggen. Ik vind niet dat je na een keer kijken een mening kunt vormen. Maar dat er meer toeristen komen door zoiets, dat vind ik wel vergezocht.”

Toch niet zo bekend
Van de vijftien mensen die Versgeperst.com op straat aansprak, had het merendeel er nog nooit van gehoord. Emanuel Schob: “Ik heb het wel een paar keer gezien, maar ik vond het gewoon normaal, niet beledigend ofzo. Die Wendy doet toch hetzelfde met een Japanse? Volgens mij hoor je de Japaners ook niet klagen, dus mensen moeten niet zo raar doen. Of het toerisme toeneemt door programma’s als deze? Nee sorry, dat geloof ik niet. Dat ligt aan heel veel dingen, niet per se aan Ushi en Dushi.”

www.versgeperst.com