• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Al jaren kampt Aqualectra met het ongeregistreerd verbruik van water, ofwel het ‘lekverlies’. Het bedrijf treft al een tijdje  maatregelen om het probleem op te lossen en het lijkt te werken, want het lekverlies wordt beetje bij beetje teruggedrongen.

Het lekverlies kan ontstaan door een lek in de leiding, administratieve fouten, de brandweer die water gebruikt bij een brandgeval of illegale aansluitingen op het waterleiding of elektriciteitsnet. De laatstgenoemde is volgens de woordvoerder van Aqualectra, Sharo Bikker, de grootste boosdoener. Daarom is besloten om een aantal werknemers van de afdeling Onrechtmatig Ongeregistreerd Verbruik een opleiding tot buitengewoon agent te laten volgen. Deze is afgerond en nu gaan zij zich inzetten om het zogenoemde ‘lekverlies’ tegen te gaan door het controleren van woningen en andere afneemadressen.

Illegale praktijken
Mochten er illegale praktijken worden waargenomen dan kan er een boete worden opgelegd, of het openstaande bedrag moet worden terugbetaald. “Het is precies te achterhalen wat iemand werkelijk moet betalen als er gesjoemeld is”,  zegt Bikker. Daarnaast kan Aqualectra ook de leiding weghalen of in een erger geval gevangenisstraf opleggen.

Lekverlies
Het lekverlies wordt volgens de woordvoerder beetje bij beetje teruggedrongen. In 2004 bedroeg het verlies 34 procent en in 2010 was dit al teruggedrongen naar 24 procent. “We hopen in 2012 zo rond de 20 procent te zitten. Dat is een normaal percentage voor waterbedrijven”, stelt Bikker.

 

www.versgeperst.com