• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zaterdagavond namen we afscheid van de Antillen op een overvol Brionplein. Een avond vol met bijzondere plechtigheden, het prinselijk paar op bezoek en vuurwerk dat het nieuwe land inluidde. Versgeperst.com peilde de meningen op straat over het feest ter ere van de ontmanteling.

“Ik was op het Brionplein omdat ik de vlagwisseling wilde zien, maar ik vond het een beetje tegenvallen”, zegt Roland Felizie (32). “Pueblo Soberano was niet aanwezig en dat vond ik respectloos tegenover de Staat. Ook tegenover de eigen regering en de Koninklijke familie vond ik het respectloos. Het vuurwerk was ook niet zo bijzonder, want het was gewoon zo’n vuurwerkpakketje dat iedereen thuis heeft. Gerrit Schotte was slecht te horen als je niet op de tribune zat en er was weinig ruimte. Ze hadden het podium beter voor de Pontjesbrug kunnen zetten en zo het hele plein kunnen benutten.”

Saaie jurk
“Het getoeter van de boten tegelijkertijd was heel bijzonder”, stelt Mererili Peny (25). “Ik was in Punda tijdens de speeches waar ik het vuurwerk en de boten die met zijn allen toeterden goed meekreeg, het was erg indrukwekkend.” De 17-jarige Thisha Carispina vond het ook een mooie avond. “Ik vind het wel een beetje jammer dat de vijf eilandjes nu allemaal op zichzelf zijn. De verbintenis is nu ineens een stuk minder. Ook vond ik de jurk van de prinses een beetje tegenvallen, die was redelijk saai.”

Dankwoord
Sylvia Ruijters (58) bleef thuis om de drukte uit de weg te gaan. “Ik heb het natuurlijk wel op televisie gevolgd, het was een bijzonder spektakel. Vooral de boten die toeterden vanuit de haven en de auto’s op de Julianabrug. Ik ben thuis gebleven omdat ik op deze manier beter overzicht had. Het mooiste van de avond vond ik dat Gerrit Schotte Zita Jesus-Leito bedankte. Naast Emily de Jongh-Elhage is zij een van de voornaamste figuren geweest die echt bezig was met verandering na 10-10-10 en niemand noemde haar, behalve Schotte.”

Tafel voor Maxima?
“Het was een prachtige avond”, zegt Natalie Marks (43). “Ik was rond 21.15 uur op het plein. Ik vond het heel mooi toen er gezongen werd, het vuurwerk was ook mooi en de wisseling van de vlaggen. Het was heel goed georganiseerd en ik ben tot het einde gebleven. Er hadden wel wat meer grote schermen opgehangen kunnen worden. En een tafeltje waar Maxima haar glas op kon zetten! Ze moest nu telkens bukken om haar glas op de grond te zetten.”

Saluut
Janice Albertus vond vooral het saluut en de optocht van de militairen op de Pontjesbrug indrukwekkend. “Ik vond het een mooie maar tegelijkertijd ook trieste avond, het was best emotioneel. Ook vind ik het triest dat Emily de Jongh-Elhage heeft gewerkt aan een autonoom eiland en dat nu iemand anders aan de macht is.”


www.versgeperst.com