Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De afgelopen weken hebben we je op de hoogte gehouden over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Wat gaat er gebeuren met de pensioenen van ambtenaren?
De (ex-)ambtenaren en medewerkers van overheid NV’s van alle Antilliaanse eilanden hebben een pensioen bij het Algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen (APNA). Wat gaat er met deze pensioenen gebeuren? Zijn de ruim 19.500 ambtenaren van het APNA wel zeker van hun geld?
Groot bedrag
Een pensioenfonds voor alle eilanden dus. De premies van de ambtenaren worden belegd in hypotheken, aandelen, obligaties en onroerend goed. De eilanden hebben samen een groot bedrag te besteden. De gezamenlijke boedel, het kapitaal, is ruim 3,5 miljard gulden. Blijft dit pensioenfonds bestaan en wat gebeurt er met het kapitaal? Redden de pensioenfondsen het wel apart?
Drie nieuwe fondsen
“Het pensioenfonds wordt ontmanteld. Er komen drie nieuwe fondsen: een voor de BES-eilanden, een voor Sint Maarten en een voor Curaçao. Een commissie heeft de boedelscheiding geregeld. 5,7 procent van het geld gaat naar de BES, 7,3 procent naar Sint Maarten en Curaçao krijgt 87 procent van het kapitaal”, vertelt Angelo Virgini van het APNA. Mensen gaan niet veel merken van het opbreken van het fonds. Het is niet de bedoeling dat de premies flink gaan stijgen en het geld komt weer op de 21e van de maand binnen. Virgini weet nog niet dat het inkrimpen van de kapitaalkracht van vooral de nieuwe fondsen op Sint Maarten en de BES impact heeft op de resultaten.
APNA
Op Curaçao staat het kantoor van APNA, waar 57 mensen werken. Zij mogen blijven voor het nieuwe pensioenfonds van Pais Kòrsou. Zij zorgen er voor dat de pensioenen op tijd worden overgemaakt, het geld wordt belegd, de pensioenen worden berekend en dat iedereen netjes zijn premie betaalt. Zij springen straks tijdelijk bij voor het land Sint Maarten. “Omdat Sint Maarten zelf nog geen ervaring heeft met een eigen pensioenfonds, blijft de administratie nog zo’n jaar in handen van Curaçao. Het beleggen wordt straks al wel door het Sint Maartense fonds gedaan”, besluit Angelo Virgini.