• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het is natuurlijk altijd handig om te weten wat voor weer het wordt. Zeker met de onvoorspelbare regenbuien en stormen van de laatste tijd. Maar wie is er na 10-10-10 eigenlijk verantwoordelijk voor de weersvoorspellingen? Wie houdt ons en de buren op de hoogte van de weersverwachtingen?

Vanwege het toetreden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot het Nederlandse staatsbestel is het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) na aankomend weekend verantwoordelijk voor de meteorologie en seismologie op de BES-eilanden. Daarnaast ondersteunt zij de Curaçaose weerdienst op het gebied van techniek en opleidingen.

Samenwerking
Om de kwaliteit van de voorspellingen zo goed mogelijk te houden, blijft het KNMI wel samenwerken met de Meteorologische Dienst. Na 10 oktober gaat deze overigens verder onder de naam Meteo Curaçao. De samenwerking tussen de twee is al in een vergevorderd stadium. Zo hebben zij er bijvoorbeeld samen voor gezorgd dat er een vernieuwde radarinstallatie op Sint Maarten in gebruik is genomen. De radar is van groot belang voor betrouwbare weersverwachtingen voor de BES-eilanden, met name tijdens het orkaanseizoen.

Orkaanrisico
Het is belangrijk dat er voldoende kennis is van het weer in de regio, dit in verband met het grote orkaanrisico in het gebied. Meteo Curaçao is daarom lid van het Hurricane Center in Miami en de World Meteorological Organization (WMO). Ook verzorgt Meteo de weersverwachting voor de luchtvaart.

www.versgeperst.com