• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De gezondheidszorg op ons eiland ligt al enkele weken onder vuur. Vooral de chirurgieafdeling van het Sehos krijgt het zwaar te verduren. Hebben we nou wel of niet een vaatchirurg nodig op Curaçao? Al wekenlang domineert het verhaal van vaatchirurg Randolph van Eps de media.

Het verhaal van Van Eps kwam onder de aandacht nadat duidelijk werd dat hij zonder succes zijn diensten bij het Sehos had aangeboden. Als gerenommeerd vaatchirurg was Van Eps ervan overtuigd dat hij van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij het hospitaal. Een groep chirurgen binnen het ziekenhuis bleek echter een andere mening toegedaan, met een ware rel als gevolg.

Vertrouwensbreuk
Van Eps heeft inmiddels aangegeven geen samenwerking meer te wensen tussen hem en de chirurgen in het Sehos. “Er is een vertrouwensbreuk ontstaan”, stelt de chirurg in een verklaring. Van Eps is vooral kwaad over de foutieve informatie die over hem is verspreid door de groep chirurgen en de Specialisten Vereniging. Zo werd er bijvoorbeeld gesteld dat er geen ruimte was voor Van Eps, omdat hij geen algemene chirurgiediensten kan uitvoeren. “Volstrekt foutieve informatie”, aldus de chirurg zelf. “Ik ben in Nederland opgeleid tot Algemeen Chirurg. Daarna heb ik nog vier jaar lang als chirurg met het aandachtsgebied vaatchirurgie gewerkt. Naast mijn werk als vaatchirurg heb ik altijd algemene chirurgiediensten uitgevoerd.”

Geen eerlijke kans
Dokter van Eps betreurt dan ook de gang van zaken rondom zijn persoon. “Door de foutieve weergave van de feiten zijn zowel het Curaçaose volk en de directie van het Sehos misleid. Ik heb hierdoor nooit een eerlijke kans gehad.” Het verhaal is in diverse media breed uitgemeten, waarbij verschillende onjuistheden aan het licht kwamen volgens de chirurg. Van Eps is ervan overtuigd dat het Sehos wel degelijk behoefte heeft aan een opgeleide, ervaren en gecertificeerde vaatchirurg. “Curaçao heeft een unieke kans gehad om een ervaren en gecertificeerde vaatchirurg en nota bene een Yu di Kòrsou binnen te halen. Ik kon een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de vaatzorg op Curaçao en de omgeving. Het is jammer dat de vakgroep chirurgie deze kans heeft laten gaan. Het had anders kunnen gaan…” Van Eps heeft inmiddels stappen ondernomen om terug te keren naar Nederland.

Handtekeningenactie
Hoewel Van Eps al besloten heeft terug te keren naar Nederland, is de gemeenschap toch in actie gekomen tegen het beleid bij het Sehos. Een zoon van een van de patiënten van de vaatchirurg is een handtekeningenactie begonnen om te bereiken dat voortaan alleen nog gecertificeerde vaatchirurgen vaatpatiënten mogen behandelen. Een regel die in Nederland overigens allang geldt. Inmiddels zijn er al ruim 4000 handtekeningen verzameld en is de petitie ingeleverd bij gedeputeerde Jactina Constancia van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling.

Alleen verliezers
In een reactie op de uitspraken van Van Eps laat medisch directeur van het Sehos, Pieter van der Burg, weten de ontstane situatie te betreuren. “Deze casus kent alleen verliezers. Dit is niet goed voor zowel de heer Van Eps als het Sehos als de gehele zorg op Curaçao”, stelt Van der Burg. Toch laat de medisch directeur weten dat het vooral ook de keus van Van Eps is geweest om vroegtijdig terug te keren naar Nederland. “Als iemand zichzelf bij het Sehos aanbiedt, moet de situatie eerst zorgvuldig onderzocht worden. We moeten kijken naar de capaciteit, de behoefte en er moet overlegd worden met verzekeraars. In het geval van de heer Van Eps hebben wij professor Wiggers gevraagd de situatie te beoordelen”, legt Van der Burg uit. “Uit zijn rapport moest blijken of er wel behoefte is aan een vaatchirurg, of de heer Van Eps wel een impuls kan geven aan de chirurgieafdeling in het Sehos en of hij wel samen zou kunnen werken met de overige chirurgen uit het hospitaal. Het was immers al bekend dat Van Eps niet echt klikte met de andere chirurgen in het ziekenhuis. Uiteindelijk was Van Eps het niet eens met de ingezette procedure en heeft hij zelf besloten terug naar Nederland te gaan.”

1 reactie op “‘Het had anders kunnen gaan’”

  1. Hier proef ik persoonlijke vete. Dit gedrag van het medisch personeel van SEHOS is al jaren bekend. Men moet niet vergeten dat R. van Eps een echte yiu di Corsow is en een gedegen Nederlandse opleiding heeft genoten. Ik heb mijn twijfels of al die buitenlandse artsen wel aan hem kunnen tippen. Zijn al die buitenlandse arten wel degelijk gecontroleerd of zij werkelijk die opleiding met goede resultaten hebben gevolgd ? Het gaat goed op en met Curaçao! Een grote kliek op Curaçao en als je er niet bij hoort, ja dan weet je het wel!