• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR Eilandsraadslid Alcalá-Wallé heeft vragen gesteld over het doorgaan van het Sinterklaasfeest. Omdat het huidige BC ‘tegen de kolonisatie strijdt’, zou het feest wellicht tegengehouden worden. Onzin, volgens gedeputeerde René Rosalia: “Sinterklaas is een oude man, hij is al zeker 100 jaar op het eiland.”

“Het Sinterklaasfeest wordt niet tegengehouden door het nieuwe beleid.” Het huidige Bestuurscollege (BC) wacht nog op het programma van de organisator. Als zij dat laten zien en het BC keurt het goed krijgen ze gewoon subsidie. Later deze week volgt een uitgebreid interview met Rosalia en zijn visie op het nieuwe Curaçao.

13 reacties op “Sinterklaasfeest niet tegengehouden”

 1. Ik word een beetje moe van die verzuurde terugblik op het verleden en krijg de indruk dat iedere aangelegenheid, zelfs het Sinterklaasfeest, hiervoor wordt aangegrepen. Kijk goed hoeveel mensen op 5 december a.s. weer genieten van de intocht van de Sint en de Pieten. Jong en oud en allemaal gelijkwaardig.

 2. @Christine,

  Laten we ook de piano verbieden. Elke piano heeft standaard totaal 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte. En, oh jee, daarbij zijn de witte toetsen zijn ook nog ‘s groter dan de zwarte. Muts!

 3. Het zou pas racistisch zijn geweest als er geen zwarten meededen. Het is juist een multicultureel feest door de zwarte pieten. Waarom is het anders zo populair in Suriname en Curacao..

 4. Leuk iedereen heeft een menig, niemand kan echt uitleggen wat er nu precies racistisch is aan Sinterklaas. Echt onzin het is een eeuwen oud feest waarbij rijk arm helpt, dit is later verbasterd in een kinderfeest. Piet is geen slaaf en lijkt mij altijd zeer happy als hij aan het werk is. Schattig dat Amerikanen ook een mening hebben en rappers het ook veroordelen, jammer dat ze niet weten waar het over gaat.
  Wellicht tegen de tijd dat ze intelligent genoeg zijn om hun broek op te halen dat ze dit ook eens lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas dit zijn feiten over het feest geen meningen. Ik hoop dat we nog lang wat mogen betekenen voor de minder bedeelden in onze gemeenschap ook in het begin van december.

 5. Ik ben het ook met Christine eens. Als jullie zoals Christine heeft aangegeven wat meer gegoogled hadden dan zouden jullie wat wijzer zijn geworden. Bekijk vergelijkingen met hoe zwarte mensen vroeger afgebeeld werden en de vergelijking met zwarte piet.Ik vind ook dat het feest niet meer op de eiland gevierd moet worden.
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/1043861013/Protestmars+tegen+Zwarte+Piet.aspx

  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11467f95.htm

  http://www.statemagazine.nl/state.php/article?data%5Barticleid%5D=3626

  http://www.endandit.nl/regionaal/2007/10/23/sinterklaas-niet-welkom-koog-aan-de-zaan

 6. @Christine,
  Jij weet niet wat racisme is.. Wiels dat is racisme en geen kinderfeest dat gewoon in Suriname en op Curacao wordt gevierd! En omdat jij het racistisch vind dat is dan jammer want daar sta jij alleen in!
  Amerikan zingen ook mee met liedjes van rappers met het N woord moeten wij dat dan ook maar doen!

 7. sinterklaas en zwarte piet……..alleen de namen al maakt toch dat het alleen voor kinderen iets feestelijks kan betekenen.iedere weldenkende volwassene beseft toch dat het thuis hoort bij alle andere dingen die het leven van kinderen grappig en spannend maakt.Een cadeautje een schoentje zetten een liedje zingen meer is het niet…..maak het ook niet meer.
  voor alle kinderen hoop ik dat het sinterklaas en zn pieten toegestaan blijft om met de stoomboot uit spanje aan te komen op curacao……

 8. Heerlijk dit soort reacties.. en grappig dat er een argument gebruikt wordt of het feit dat er een zwarte president is ook racistisch is.. Dit laat zien naar welk niveau deze discussie gaat leiden en daar heb ik dus absoluut geen zin..
  In plaats van het hoofd in het zand te steken en tegen mij te zeggen dat moet opgroeien. Google.. wat het racistisch aspect is.
  Google wat Amerikanen over het sinterklaas feest van Nederland zeggen..
  Ik heb geen tijd noch zin om het voor te kauwen. Do the Math..
  En ja, Ik ben een voorstander van het verbannen van ditfeest van het eiland. Dat is mijn mening..

  Ik kan me herinneren dat een van de politiek figuren op de Antillen weigerde naar een Sinterklaas viering te gaan (ik dacht mvr. El hage), misschien moeten jullie dat artikel eens opzoeken.. In plaats van altijd te schreeuwen WAT ER RACISTISCH aan is.. denk iets meer out of the box en sta stil bij waarom men het een racistisch feest vindt. IN plaats van de mening te verwerpen..

 9. @Christine, grow up!! het is een KINDERFEEST!!!
  Juist op de Antillenwaar zoveel mensen een slavernijtrauma hebben hebben ze geen probleem ermee!! Er zijn belangrijkere dingen in de wereld!!

 10. Wat is er in vredesnaam racistisch aan sinterklaas? Sint en Piet is een voorbeeld hoe blank en zwart kunnen samenwerken, alle gedichten worden afgesloten met “groeten sint en piet” dit houd in dat ze elkaar als gelijk waardig zien. Is het misschien dat Sint “de Baas is”?
  in de VS wordt een hoofdzakelijk blanke regering aangestuurd door een zwarte president is dit ook racistisch? Het is een vrolijk kinder feest laten we dat zo houden, vele kinder hebben hier al zo weinig. straks gaan we de kerstman veroordelen omdat hij zijn rendieren niet goed zou behandelen.

 11. Voor mijn part wordt dit racistisch feest niet meer op de Antillen gevierd.
  Wat voor een stupid argument van René Rosalia: is “Sinterklaas is een oude man, hij is al zeker 100 jaar op het eiland.”
  Ik zou zeggen verbannen dat feest op het eiland.

 12. Yui korsow. Ik begrijp je reactie niet?

 13. Ja, geef het volk brood en spelen, dan kunnen wij rustig onze gang gaan.