• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws antilliaanse guldenCURAÇAO – De Caribische gulden (Cmg) vervangt straks de Antilliaanse gulden. Wat vindt de lokale bevolking hiervan? Staan Curaçaoënaars eigenlijk wel te wachten op een nieuwe munteenheid? Of hebben ze net als op de BES-eilanden liever de Amerikaanse dollar?

“Goed dat je erover begint, want over dit onderwerp wordt vaak stilgezwegen”, stelt Bernadette de Jong. “Typisch zo’n geval van zakkenvullerij van de mensen die er voor hebben gezorgd dat de Caribische gulden er komt. Er is nooit echt openheid gegeven over dit onderwerp en waarom is hierover bijvoorbeeld nooit een referendum gehouden? Wat mij betreft zou het veel logischer zijn om voor de dollar te kiezen.”

Band met Amerika
Tania Yammine zou het eveneens logischer vinden om de dollar in te voeren. “Curaçao heeft veel meer met Amerika dan met Nederland, waarom dan gewoon niet makkelijk doen en de dollar invoeren? De BES-eilanden worden straks bijzondere gemeenten en zij krijgen juist wel de dollar. Niet echt logisch.”

Verschil in de portemonnee
Voor Oneal Thieleman is het geen probleem dat er straks een andere munteenheid komt. “Voor mij is de Caribische gulden hetzelfde als de Antilliaanse gulden. Ik maak me er niet druk om. Als ik maar niet minder ga verdienen.”

Nonchalant
Patricia Andrade hoopt vooral dat het hele proces om de nieuwe munt in te voeren gestructureerd verloopt. “Vaak wordt er heel enthousiast aan een project begonnen maar wordt er gaandeweg een steeds nonchalanter beleid gevoerd. Dat is typisch Curaçaos.”

Verschillend
Andrade staat er niet om te springen dat we straks met een andere munt gaan betalen. “Alles is al zo duur en dat wordt straks alleen maar erger. Op Bonaire heb je volgend jaar de dollar, op Aruba de Arubaanse gulden en op Curaçao de Caribische gulden. Drie kleine eilanden met allemaal een andere munteenheid!”

9 reacties op “Straatvraag: Wat vind jij van de Caribische gulden?”

 1. Ik woon in de bijzondere gemeente Hillegom, mogen wij de Gulden terug?

 2. Bijzondere gemeente behoort nog steeds tot Nederland, dus de Euro is de meest logische munteenheid!

 3. Moeten alle geldmachines en bv parkeermachines ook worden vervangen? en wie betaald? de consument!

 4. Laten we maar bij de gulden blijven, krijg je dezelfde ellende als bij de euro en het kost alleen maar geld om nieuwe te maken, dus niet doen.

 5. Zal de koers wel 1 op 1 zijn? of krijgen we weer een googeltruk net zoals met de Euro waarbij de salaris netjes berekend werd maar de prijzen gewoon van gulden teken naar euro teken werd gezet

 6. We kunnen net zo goed dezelfde munteenheid behouden! Kost alleen maar geld om nieuwe munten te maken. Bovendien is het inderdaad vreemd dat drie kleine eilanden drie verschillende valuta hebben. De eastern caribbean dollar bijvoorbeeld wordt op verschillende eilanden gebruikt.

 7. ik ben het eens met andrade en de reactie van jojo.
  nieuw geld kost alleen, maar geld.
  als Antilliaanse gulden niet meer kan,waarom niet gewoon US dollar (
  indien mogelijk)

 8. de kleine groep die ervoor heeft gezorgd dat we de Caribische gukden gaan krijgen verdienen miljoenen hiermee.
  De Antilliaanse gulden is al verbonden met de dollar dus in principe is het net als de Dollar en dus de logische leuze had voor de Dollar moeten zijn. Maar ja er was een kleine groep die weer eens hun zakken moesten vullen met bevolkingsgeld.

 9. Kunnen we de gulden niet houden.. waarom weer nieuw geld maken.. wie betaald dat?