• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Bestuurscollege heeft de Wegenverkeersverordening 2010 gepresenteerd. In het document staan alle nieuwe verkeerswetten opgesomd. De belangrijkste maatregel is het verbod op de mobiele telefoon achter het stuur. Ook al is de bestuurder niet aan het bellen, het vasthouden van de telefoon is al strafbaar.

“Veilig rijden doet de bestuurder met twee handen aan het stuur, twee ogen op de weg en de aandacht bij het verkeer”, valt te lezen in de toelichting op de maatregelen. De laatste wijzigingen in de verkeersregels vonden in 2000 plaats. Destijds werd het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur al strafbaar gesteld. Nu is daar dus ook het vasthouden van het apparaat aan toegevoegd. Dezelfde regel geldt overigens ook voor het vasthouden van een navigatiesysteem of andere zend- en ontvangstapparaten.

T-splitsing
Ook voor T-splitsingen worden er nieuwe regels doorgevoerd. Had eerst het verkeer op de doorgaande weg nog standaard voorrang, voortaan heeft ook op T-splitsingen het verkeer dat van rechts komt voorrang. De uitzondering op de voorrangsregel voor T-splitsingen zorgde volgens het Bestuurscollege voor teveel verwarring. Nu al het verkeer van rechts standaard voorrang heeft, zijn de regels eenvoudiger toe te passen en te onthouden.

Fevers, burn-outs en drifting
Ook stoerdoenerij op de weg wordt aangepakt door het nieuwe Bestuurscollege. ‘Fevers’ en ‘Burn-outs’ waarbij met de achterwielen rook wordt ontwikkeld, worden ook strafbaar gesteld. Volgens het Bestuurscollege is dit gedrag hinderlijk voor zowel medeweggebruikers als omwonenden. Ook ‘drifting’, het met hoge snelheid over de weg slingeren, wordt uit veiligheidsoverwegingen verboden. Tot slot gaan gekleurde koplampen en andere halogeenverlichting op rijtuigen ook tot de verleden tijd behoren.

1 reactie op “Nieuwe verkeerswetten gepresenteerd”

  1. “het bestuurscollege” : zijn zeker van die duffe ambtenaren die de gehele dag achter een buro zitten dus niet anders dan in Nederland. En nu gaan ze hier ook al van die maffe NL regeltjes invoeren?? Wat is er mis met: doorgaand verkeer op een T-splitsing heeft voorrang ??? In NL word je doodziek van het voorrang MOETEN geven aan iedere halve zool die van rechts komt. Dit bevordert zeer zeker niet de doorstroming van het verkeer. Met deze zin: “zijn de regels eenvoudiger toe te passen en te onthouden” wordt zeker door het laatste woordje “onthouden” , de Curaçaoënaar als zijnde een dom iemand afgeschilderd. Iemand die niet kan nadenken voordat hij of zij een splitsing nadert. Met de redenering: “Veilig rijden doet de bestuurder met twee handen aan het stuur, twee ogen op de weg en de aandacht bij het verkeer” ben ik het wel roerend eens. En ach, wat gekleurde verlichting op je auto, dat “hoort” toch wel een beetje hier op Curaçao? Nederland is een onleefbaar regeltjes land geworden. Laten we het hier toch lekker leefbaar en relaxed houden! Een ex-Nederlander die niets meer met NL te maken wil hebben.