CURAÇAO – DeNederlandse overheid heeft plannen om volgend jaar te stoppen met de studiefinanciering voor studenten in Nederland. Dat geldt ook voor Curaçoase studenten die in Nederland studeren. “Dit komt doordat er in Nederland een financiële crisis is,” vertelt gedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé.
Vanaf volgend schooljaar zou deze nieuwe regeling ingaan. Deze regeling houdt in dat Curaçaose studenten die naar Nederland gaan geen prestatiebeurs meer ontvangen, maar alleen nog kunnen lenen. “Het is een voornemen van de Nederlandse overheid voor alle studenten,” vertelt Alcalá-Wallé gedeputeerde van Onderwijs, Cultuur en Sport. “Er is een grote kans dat de plannen worden doorgevoerd, want Minister Plasterk heeft een groot draagvlak. Dit houdt in dat de regering het plan besproken heeft en gekristalliseerd.”
Schulden
De gedeputeerde is niet positief over het voornemen. “Ik vind deze plannen hartstikke jammer,” vervolgt Alcalá-Wallé. “De meeste studenten die naar Nederland gaan, hebben zonder die prestatiebeurs niet genoeg draagvlak om te studeren. Er zullen dan waarschijnlijk minder jongeren gaan studeren. Wanneer de studenten wel studiefinanciering krijgen, hebben ze aan het einde van de rit minder schulden. De studiefinanciering is toch één derde van hun inkomen. Wanneer ze dit niet krijgen, tikt hun lening aardig aan.”
Minder aantrekkelijk
Het heeft ook andere consequenties volgens Alcalá-Wallé. “Wanneer de studenten toch nog in Nederland willen gaan studeren, is het voor hen moeilijker om terug te komen naar Curaçao. Ze zullen dan een hoge schuld hebben en dan is het voor hen minder aantrekkelijk om terug te gaan naar het eiland, want salarissen zijn hier minder hoog.”
Alternatief
Op dit moment is er een onderzoek bezig bij de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) op de afdeling financiën. “Zij zijn op zoek naar een alternatief voorstel om de studenten op een andere manier tegemoet te komen,” legt Alcalá-Wallé uit. “Op dit moment kan ik niet zeggen of dat in een minder hoge vorm van prestatiebeurs is. Er wordt wel bijvoorbeeld gekeken wat de mogelijkheden zijn om het studeren in de regio aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld Amerika. Dat kan een groot verschil uitmaken, want dat is goedkoper dan studeren in Nederland.”