• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er is de laatste dagen een hoop te doen om het Sehos. Chirurgen zouden ‘overbodig’ zijn, terwijl het medisch toerisme vanuit Curaçao groeit. Patiënten zoeken hun behandeling steeds vaker over de grens, maar het ziekenhuis zelf beweert prima te functioneren. Versgeperst.com peilt de meningen in het ziekenhuis.

Auto’s stoppen af en aan bij de ingang van het hospitaal en ook te voet stromen de patiënten binnen. Directe hulp blijkt voor weinig patiënten weggelegd, vrijwel iedereen wordt doorverwezen: ‘Eerst registreren.’

Frustraties
Bij de 19-jarige stagiaire Jackie lopen de frustraties hoog op. “Ik snap echt niet dat het zo moeilijk kan zijn om gewoon een normaal systeem te hanteren. Waarom kan ik hier niet gewoon een afspraak maken? Ik word hier zo moe van!”, raast de blondine. Ze vertelt dat ze al bijna drie uur in de wachtruimte zit, met nog steeds zo’n dertien wachtenden voor zich. “Vind je het gek dat hier mensen sterven in de wachtkamer, waar moet je nou vijf uur wachten op de spoedeisende hulp?”

Verwend
Toch zijn er ook patiënten met begrip voor de situatie. Zo vertelt de 25-jarige Danny best tevreden te zijn met de hulp in het ziekenhuis. “Ik ben hier nu voor de tweede keer en moet zeggen dat het best meevalt. Soms moet je lang wachten en toegegeven, het ziekenhuis ziet er niet uit, maar de hulp die ik heb gekregen was altijd prima. In Nederland zijn we gewoon verwend wat ziekenhuizen betreft, maar met het Sehos is echt niets mis hoor!”

Passie
De mening van het personeel van het ziekenhuis over de huidige situatie is verdeeld. Verpleegkundige Danisha benadrukt altijd voor haar patiënten klaar te staan. “Zorg kan altijd beter, maar we doen het hartstikke goed. Iedereen werkt hier met passie aan het weer gezond maken van de patiënten. Vandaag is de afdeling Chirurgie bijvoorbeeld nog vernieuwd en opnieuw ingedeeld, we doen er alles aan om de zorg optimaal te maken.”  Teveel druk
Een passerende arts is minder enthousiast. “Ik moet toegeven dat de omstandigheden hier niet optimaal zijn. Het gebouw is vervallen, de wachtruimtes zitten overvol, er zijn teveel ruimtes zonder airco, er is te weinig zitgelegenheid en ga zo maar door. De druk op het Sehos is ook eigenlijk te groot”, meent de arts die liever anoniem wil blijven. “Het hele eiland is afhankelijk van ons, terwijl we nog geen 400 bedden hebben. Het is tijd voor structurele vernieuwingen en verbeteringen, maar daar is geen geld en geen personeel voor.”

Medisch toerisme
“Het is spijtig om te zien dat veel Curaçaoënaars hun medische hulp steeds vaker over de grens zoeken. Ik kan niet anders dan deze mensen begrijpen, de zorg is daar beter en het aanbod van behandelingen is groter. Er moet hier nog een hoop gebeuren voordat Curaçao internationaal bekend komt te staan om de goede gezondheidszorg.”

www.versgeperst.com