• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws helmin wielsCURAÇAO – In reactie op de uitlatingen van gedeputeerde van Cultuur, René Rosalia, stelt Pueblo Soberano (PS) voor een debat te organiseren. De discussiebijeenkomst moet gaan over racisme en discriminatie op Curaçao en in het Koninkrijk.

Partijleider Helmin Wiels over de woorden van Rosalia bij de opening van de Kulturismoweek: “Het ging niet over discriminatie, maar over het imponeren van de Nederlandse cultuur in onze samenleving.” Het debat zal openbaar zijn voor iedereen. Het is alleen nog niet bekend of deze bijeenkomst er daadwerkelijk gaat komen.

Kleur en achternaam
Volgens de leider van PS is er op Curaçao altijd sprake geweest van racisme en discriminatie. “Vroegere werden kinderen veroordeeld omdat zij een alleenstaande moeder hadden. Kleur en achternaam bepaalden de opleiding- en levenskansen. Vandaag de dag maakt het ook nog uit in welke buurt je woont.”

4 reacties op “PS wil racisme- en discriminatiedebat”

 1. Met deze Curaçaoënaars kun je als fatsoenlijk mens geen discussie voeren. De afgelopen dagen hebben duidelijk aangetoond dat ze niet eens weten wat de term “discussie” inhoudt.

 2. Curacao is al 400 jaar lang bezit van Nederland.. dan is het niet raar dat er Nederlandse cultuur in de Curacaose samenleving is.. net als er in Nederland ook verschillende soorten andere culturen zijn. en over alleenstaande moeders. misschien kan de heer Wiels de Curacaose man opvoeden dat hij voor zijn kinderen moet zorgen en niet overal kinderen hebben en buitenvrouwen.

  @ Christine, je vergeet het allebelangrijkste en dat is politieke voorkeur. Dat is de enige manier om wat te kunnen bereiken.

 3. Een discussie is mits goed gevoerd altijd een mooie gelegenheid om elkaar standpunt te begrijpen, ik begrijp alleen te tegenstrijdigheid in de PS ovattingen niet. Curacao heeft altijd een van de beste multiculturele samenlevingen gehad en met de huidige ontwikkelingen wordt dit flink om zeep geholpen.
  Voorheen was een groot deel van de Curacaosche bevolking meertalig nu hebben de meest mensen al problemen met de nieuwe spelling regels van het papiaments en spreekt de jeugt alleen papiaments. Dit is ook belanrijk voor de cultuur maar zonder 2e taal is het logisch dat je minder opleidings kansen hebt. De afzet van Nederland bemoeilijkt ook de opleidings kansen, opleidingen in de vs worden immers niet gesubsidieerd (dus alleen kinderen uit rijke buurten gaan daarheen.) Dus rijke kinderen, hogere opgeleid, meer kans op een baan een soort domino effect, domino daar zijn we goed in.
  Ik mis de tijd dat je bij zuikertuintje in de koffiehoek arabische, joodse, gekleurde en blanke opaatjes de wereld politiek zak bespreken onder het genot van een kopje koffie terwijl deze volkeren elkaar elders de hersens insloegen.
  De welvaart is afgelopen 20 jaar flink gegroeid maar wij zijn sociaal een stuk armoediger geworden.

 4. Ik sta helemaal achter deze discussie. Weg met de struisvogel politiek en de vinger op de zere plekken leggen. Het is echt nog wel zo dat je achternaam, huidskleur, familie je kansen bepalen. Ik heb op Curacao aardig wat discriminatie gezien.