• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Sehos heeft geen gecertificeerd personeel dat de apparatuur van de decompressiekamer kan bedienen en 24 uur per dag garant kan staan voor spoedeisende hulp. Dit stelt medisch-directeur van het ziekenhuis, Pieter van der Burgh. Volgens Van der Burgh is het Sehos bezig om personeel op te leiden.

“Er zijn twee chirurgen die gecertificeerd zijn om hulp te verlenen, maar het technisch team dat de apparatuur moet bedienen is nog niet gecertificeerd en daar zijn we wel mee bezig. Bij duikongevallen stellen wij de diagnose en zetten de eerste behandeling in, waarop de patiënten naar Bonaire worden overgevlogen”, aldus Van der Burgh tegenover de Amigoe.

Hoge investering
Volgens de medisch-directeur is de decompressiekamer op Curaçao in 2008 defect geraakt en een jaar lang niet operationeel geweest. Omdat de aanschaf van een nieuwe decompressiekamer een te hoge investering was, werd er besloten om de oude uit Bonaire technisch in orde te maken.

Grote apparaten
“Het is tevens zo dat de nieuwe decompressiekamers grote apparaten zijn, veel groter dan de oude. Als wij tot aanschaf van een nieuwe over zouden gaan, zou er een nieuw gebouw moeten verrijzen waarin het apparaat gevestigd zou moeten worden”, aldus Van den Burgh. Verder laat hij weten dat dit niet het geschikte moment is om zulke beslissingen te nemen, aangezien zij ook in afwachting zijn van de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

1 reactie op “Wie kan je helpen in geval van duikersziekte?”

  1. Het toerisme op Curacao is een belangrijke economische levensader dat met grote zorg moet worden omgeven. Een dergelijke financiële peiler van ‘s lands economie vraagt om verantwoord handelen van de overheid om voorzieningen in stand te houden (of aan te brengen). Het is niet de vraag óf de deco-tank er moet komen, maar wanneer.
    Juist in het kader van 10-10 moet de overheid nu laten zien dat zij de juiste prioriteiten weten te stellen en verantwoording kan dragen voor een goede infrastructuur t.a.v. die economische peilers. Naast “houd Curacao schoon” is er ook nog een slogan “houd Curacao veilig”, in alle opzichten. Ook de lokale duikscholen kunnen met elkaar dat doel mede vormgeven. Bij een “flat tire” sta je niet machteloos, je heb altijd een “spare-tire” in de achterbak liggen. Be proactive!