• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Wat gaat er veranderen aan de bedrijfsbelasting op de eilanden?

Honderden bedrijven op de Antillen genieten nu nog van de speciale economische (e-)zones op de eilanden. Ze hoeven in het gunstigste geval  maar 2 procent winstbelasting te betalen. Een waar belastingparadijs volgens sommigen. Via Curinde kan er gebruik gemaakt worden van een vrijhandelplaats via Hato en de haven:  tegen 2 procent belasting exporteren. Wat gaat er gebeuren als de Antillen uit elkaar vallen: worden we elkaars concurrenten?

Winstbelasting
Curaçao en Sint Maarten hebben nu nog zo’n 330 bedrijven die onder de speciale economische zones vallen. Zij betalen 2 procent winstbelasting. Deze bedrijven zijn vaak speciaal voor deze regeling op het eiland gevestigd en leveren dan ook aardig wat geld op. Ook op Bonaire en Sint Eustatius bestaan deze e-zones. Na 10-10-10 zijn het bijzondere Nederlandse gemeenten en vallen ze onder het Nederlandse ministerie van Financiën. Internationaal worden de vrije zones met argusogen bekeken. Daarom willen Curaçao en Sint Maarten ze  afschaffen en een tarief van 15 procent belasting in voeren. Maar minister de Jager van Financiën, heeft al geopperd dat hij de lage belastingtarieven op de BES-eilanden wil behouden: alleen voor reële bedrijven, die iets opleveren voor het eiland dus geen brievenbusmaatschappijen.

Vrije handelszones
Curinde beheert de vrije handelszones Hato en de Haven. Via Curinde kunnen bedrijven die investeren op Curaçao, bijvoorbeeld in loodsen en personeel, goederen verhandelen voor een laag tarief belastingtarief van 2 procent.  Het bedrijf is nauw betrokken bij de gesprekken over de toekomst  van het beleid op de Antillen.  Worden de eilanden elkaars concurrenten? “Er wordt nu intensief gekeken naar de belastingen en er zijn onderhandelingen gaande tussen de eilanden. We zijn druk aan het kijken wat de BES-eilanden gaan doen. Ik ben er zeker van dat Curaçao haar e-zones niet afschaft als de andere eilanden ze blijven behouden”, vertelt Eric Smeulders, directeur van Curinde.

www.versgeperst.com