• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. De komende weken houden we je op de hoogte over de ins- en outs rond 10-10-10. Deze week: Blijft het onderwijs in het Nederlands bestaan op Curaçao?

Het is nog maar de vraag of 10-10-‘10 gehaald gaat worden. Nadat de Staatsregeling niet door de stemming in de Eilandsraad is gekomen, is de Nederlandse Eerste Kamer ook gaan twijfelen of ze de boel niet moeten uitstellen. Omdat het er op een dag toch van gaat komen, gaan we verder met aftellen. Met deze keer: blijft het onderwijs in het Nederlands bestaan op  Curaçao?

“Het onderwijsbeleid wordt een op een overgenomen in het land Curaçao.  Het onderwijs in Nederlands blijft bestaan”, vertelt gedeputeerde van Onderwijs Marilyn Alcala-Wallé. Basisscholen kunnen nu kiezen of ze  kinderen les geven in het Papiaments, Nederlands of Engels. In het vervolgonderwijs is Nederlands of Engels de voertaal. Daar gaat na 10-10-‘10 dus niet direct iets aan veranderen volgens Alcala-Wallé.

Papiaments
Of de keuze van leerlingen voor het Papiaments gaat toenemen blijft de vraag. Het afgelopen jaar mochten basisschoolleerlingen hun taal kiezen voor de  (reken) eindtoets Evaluatie Funderend Onderwijs (EFO). Het Nederlands was toen het populairst: 2042 leerlingen kozen ervoor om de rekentoets in het Nederlands te maken, 87 procent van alle scholieren. De resterende 13 procent (307 leerlingen) koos ervoor om de toets in het Papiaments te maken.

Nederlands
Tijdens de aanmeldingsdagen voor het Nederlands onderwijs in februari was het dringen geblazen. Geen voortekenen dus voor het verdwijnen van het Nederlands op Curaçao. De Antilliaanse Minister van Onderwijs, Omayra Leeflang, heeft vorig jaar het onderwijssysteem op de Antillen al flink op de schop genomen. De scholen binnen het funderend onderwijs kunnen sinds twee jaar zelf de onderwijstaal kiezen.  Dit is het zogenaamde ‘multilingual’ (meertalig-) beleid.

www.versgeperst.com